Daartoe hebben de twee vertegenwoordigers, FO Transport et Logistique en OTRE, opgeroepen. De stop moet vooral de ‘duizenden’ transportbedrijven die door de uitbraak en de restricties ‘in hun hun voortbestaan worden bedreigd’ een steuntje in de rug geven.

De belangenbehartigers dringen al enkele weken bij de Franse regering en in Brussel aan op maatregelen. De machtige Franse vakbond CFDT heeft zich intussen aangesloten bij het initiatief voor het bevriezen van de EU-cabotageregels in Frankrijk.

Drie ritten per week

Blijkens die EU-regels mogen buitenlandse vervoerders drie cabotage-ritten maken binnen een week in Frankrijk. De belangenorganisaties hekelen deze regels als ‘illegaal’ en schrijven dat Oost-Europese en Spaanse transportbedrijven door de lage loonkosten ‘ongeoorloofde concurrentie’ bedrijven in Frankrijk.

Als Brussel en Parijs niet snel iets tegen de praktijken ondernemen, zal de basis in het Franse wegvervoer ‘woedend’ reageren en die acties ‘zijn zelden onder controle te houden’, aldus OTRE.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement