De nieuwe tankcontainer heeft een inhoud van 29.000 liter en is specifiek ontwikkeld voor het intermodale transport van vloeibare levensmiddelen met een hoog soortelijk gewicht, zoals chocolade, glucose en sappen.

‘Door gebruik te maken van deze nieuwe tankcontainer met een capaciteit van 29.000 liter kunnen we tot 30 ton transporteren. Daarmee verhogen we de beladingsgraad en verminderen we het aantal transportbewegingen’, licht Emiel van Haren, Operations Director division Liquid Food bij Van den Bosch toe.  ‘Ook is de container zeer goed geïsoleerd, wat het behoud van producttemperatuur onderweg bevordert. Dat maakt de container ideaal voor geconditioneerd vervoer, zowel verwarmd als gekoeld.’

Temperatuursensoren

De nieuwe container is uitgerust met GPS en geavanceerde temperatuursensoren, waarmee de actuele locatie, producttemperatuur en buitentemperatuur uitgelezen worden. Op basis van deze informatie wordt bepaald of het product onderweg gekoeld of juist verwarmd moet worden.

Van Haren: ‘We maken gebruik van koel- en verwarmingsunits op strategische plekken in ons netwerk. Het grote voordeel is dat deze units niet langer op de container zélf gemonteerd worden, wat het gewicht van de container terugbrengt naar 3265 kilo en het laadvermogen vergroot tot 30 ton. Klanten kunnen de beschikbare informatie, zoals de locatie van de container, temperatuur en status van de verzegeling bovendien realtime raadplegen via ons klantportal FreightInsight.’

Omschakeling

Waar geconditioneerd vervoer van bederfelijke goederen nog vaak via de weg verloopt, brengt de nieuwe container de omschakeling naar intermodaal transport volgens Van de Bosch in een stroomversnelling.

‘Samen met sappenproducent Refresco hebben we onlangs een besparing van maar liefst vijftig procent op C02 kunnen realiseren door de omschakeling naar intermodaal transport. Dankzij de nieuwe container wordt dit zestig procent’, vertelt Van Haren.

De eerste tien van de High Volume Temperature Controlled-tankcontainers zijn deze week geleverd door producent Van Hool. In 2021 wordt de tweede serie van 50 stuks verwacht.