Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in antwoord op Kamervragen door VVD’er Remco Dijkstra naar aanleiding van berichtgeving in Nieuwsblad Transport.

Handhavingskosten

Het Europese Hof van justitie bepaalde in oktober dat Duitsland onterecht de kosten van de verkeerspolitie doorbelastte via de trucktol. Volgens de minister speelt de problematiek niet in Nederland: ‘Handhavingskosten zijn niet meegenomen in het onderzoek naar de maximaal toegestane tarieven voor de vrachtwagenheffing. Daarbij liggen de voorgestelde tarieven voor de vrachtwagenheffing ruimschoots onder de berekende maximumtarieven.’

Dijkstra wilde verder onder meer van de minister weten of zij Nederlandse ondernemers steunt die in Duitsland een Mautclaim hebben ingediend. Volgens de bewindsvrouw zijn die vorderingen echter een zaak tussen die bedrijven en de Duitse overheid. Ook heeft de Rijksoverheid geen middelen om ervoor te zorgen dat de uitspraak van het Europese Gerechtshof gestand wordt gedaan.