Italiaanse regering dreigt met veto bij Chinese overname Iveco

Rome ligt dwars

De Italiaanse regering gaat mogelijk voor een overname van truckbouwer Iveco door het Chinese staatsbedrijf FAW liggen.

Dat meldt persbureau Reuters.

Het Amerikaans-Italiaanse Iveco-moederbedrijf CNH Industrial voert al bijna een jaar moeizame overnamegesprekken met FAW Group. Een eventuele verkoop moet echter eerst worden goedgekeurd door de Italiaanse regering, benadrukte minister van industrie Giancarlo Giorgetti eind vorige week tijdens een persconferentie.

Veto

Bij een overname van een bedrijf van nationaal belang, kan de regering in Rome besluiten een veto uit te spreken of strikte voorwaarden opleggen. Een mogelijke overname van Iveco zou onder die zogenoemde ‘golden power’ regeling vallen, stelt Giorgetti. ‘En we zullen er ook zeker gebruik van maken.’

Een overheidsveto zou een streep door de rekening betekenen voor de onderhandelende partijen. De gesprekken tussen CNH en FAW zijn al meerdere keren afgeketst. In januari hervatten de beide partijen de onderhandelingen nadat CNH in september een bod van ruim 3 miljard euro terzijde had geschoven omdat het te laag zou zijn.

Verkoop

CNH industrial probeert al langer om van Iveco af te komen. In 2019 onderzocht het concern de mogelijkheid om Iveco af te splitsen en naar de beurs te brengen. Het bedrijf zag, mede door de coronacrisis, toch meer in verkoop.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Italiaanse regering dreigt met veto bij Chinese overname Iveco | NT

Italiaanse regering dreigt met veto bij Chinese overname Iveco

Rome ligt dwars

De Italiaanse regering gaat mogelijk voor een overname van truckbouwer Iveco door het Chinese staatsbedrijf FAW liggen.

Dat meldt persbureau Reuters.

Het Amerikaans-Italiaanse Iveco-moederbedrijf CNH Industrial voert al bijna een jaar moeizame overnamegesprekken met FAW Group. Een eventuele verkoop moet echter eerst worden goedgekeurd door de Italiaanse regering, benadrukte minister van industrie Giancarlo Giorgetti eind vorige week tijdens een persconferentie.

Veto

Bij een overname van een bedrijf van nationaal belang, kan de regering in Rome besluiten een veto uit te spreken of strikte voorwaarden opleggen. Een mogelijke overname van Iveco zou onder die zogenoemde ‘golden power’ regeling vallen, stelt Giorgetti. ‘En we zullen er ook zeker gebruik van maken.’

Een overheidsveto zou een streep door de rekening betekenen voor de onderhandelende partijen. De gesprekken tussen CNH en FAW zijn al meerdere keren afgeketst. In januari hervatten de beide partijen de onderhandelingen nadat CNH in september een bod van ruim 3 miljard euro terzijde had geschoven omdat het te laag zou zijn.

Verkoop

CNH industrial probeert al langer om van Iveco af te komen. In 2019 onderzocht het concern de mogelijkheid om Iveco af te splitsen en naar de beurs te brengen. Het bedrijf zag, mede door de coronacrisis, toch meer in verkoop.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement