De vakbonden willen zo de druk op de werkgevers verhogen om op de eisen voor een nieuwe cao in te gaan. Eerder kondigden de vakbonden al aan dat er maandag 12 april een landelijke actiedag zou zijn om de eisen voor een betere cao kracht bij te zetten. Dat daar ook werkonderbrekingen bij zouden komen, was nog niet bekend.

De vakbonden kunnen nog niet echt inschatten hoeveel mensen het werk zullen neerleggen. ‘Maar dat zullen geen 90.000 chauffeurs zijn’, geeft onderhandelaar Tjitze van Rijssel van CNV aan. Stakingsbereidheid is er wel degelijk, geeft hij aan. Dat onderschrijft ook FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen. ‘Je zag het de afgelopen weken echt groeien.’

Cao

De vorige cao Beroepsgoederenvervoer liep eind 2019 af en werd verlengd tot 1 januari 2021. FNV en CNV willen dat de nieuwe cao voor een jaar geldig is, van 1 januari tot en met 31 december 2021, en een loonsverhoging van 3,5% per 1 januari 2021. De laagste loonschalen moeten bovendien binnen drie jaar stapsgewijs worden verhoogd naar minimaal 14 euro bruto per uur.

De vakbonden willen verder onder meer een regeling in de cao voor eerder stoppen met werken. Ook heeft wat FNV en CNV betreft vanaf 1 juli 2021 elk voertuig een standkachel en -airco en worden afspraken over het werken met rolcontainers zo snel mogelijk doorgevoerd. Onder de cao Beroepsgoederenvervoer vallen ruim 150.000 mensen.

Op meerdere plaatsen in het land komen maandag stakers coronaproof in personenauto’s bijeen om hun ongenoegen te uiten, melden de bonden. In Nieuwegein is de centrale bijeenkomst die op de andere plekken via een livestream te volgen is.

‘Door corona kunnen we niet één grote landelijke manifestatie houden, maar op deze manier kunnen de medewerkers toch laten zien dat het ze menens is’, zegt Tjitze van Rijssel, onderhandelaar CNV Vakmensen. Behalve in Nieuwegein zijn er bijeenkomsten in Weert, Zevenbergschen Hoek en in Rogat, bij Meppel.

TLN

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN), die de werkgevers vertegenwoordigt, reageert teleurgesteld op de nieuwe acties. Volgens een woordvoerder had TLN al voor het verstrijken van het ultimatum aangegeven een uiterste poging te willen doen voor een cao-akkoord. ‘We zijn dus echt bereid om belangrijke stappen te zetten op alle drie de hoofdthema’s. Wat dat betreft staat de koffie gewoon klaar.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding