Uit de nieuwste Mautcijfers van het Bundesamtes für Güterverkehr (BAG) blijkt dat trucks zwaarder dan 7,5 ton in de eerste helft van het jaar 20,8 miljard kilometer aflegden op de Duitse tolwegen. Een jaar eerder was dat nog 19,6 miljard kilometer. Daarmee is het halfjaarrecord van 20,5 miljard kilometer (2019) uit de boeken.

Vooral Poolse vervoerders reden flink meer kilometers (+14%). Zij zagen hun aandeel in het aantal tolkilometers stijgen van 16,1% naar 17,2%. Ook de Roemeense, Litouwse en Tsjechische vrachtwagens wisten een groter marktaandeel te verwerven.

Nederlandse trucks

Ook Nederlandse vrachtauto’s waren meer te vinden op de Duitse tolwegen. Het aantal kilometers steeg met 7,2% naar ruim 538 miljoen kilometer. Nederlandse vrachtwagens zijn daarmee goed voor een marktaandeel van 2,6%.

Duitse vrachtwagens rijden nog altijd verreweg de meeste kilometers in het eigen land. Zij waren in de eerste helft van het jaar goed voor ruim 12 miljard tolkilometer, 2,7% meer dan een jaar eerder. Hun marktaandeel daalde van 59,8% naar 57,7%.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding