Hij mocht blijven als hij binnen acht weken na indiensttreding een geldige VOG kon laten zien. Maar Justis, de dienst die belast is met de afgifte van de VOG’s, wees de aanvraag af.

Bij het raadplegen van het Justitieel Documentatie Systeem (JDS) bleek dat de man de afgelopen vier jaar voor meerdere verkeersovertredingen was veroordeeld. In 2020 kreeg hij een geldboete van 900 euro en een ontzegging van de rijbevoegdheid van twee maanden voor te hard rijden. In 2019 kreeg hij een boete van 1000 euro en 12 dagen ontzegging, ook voor te hard rijden. Uit het Europese registratiesysteem ECRIS kwam nog een veroordeling in België naar boven voor rijden onder invloed en zonder geldig rijbewijs. Daarvoor kreeg hij boetes van samen 6400 euro en schorsing van de rijbevoegdheid van in totaal vier maanden.

Vluchtmisdrijf

Normaal kijkt de dienst niet verder terug dan vier jaar. Maar omdat er in die vier jaar overtredingen waren werd ook zonder tijdsbeperking in het JDS gekeken. Uit dat onderzoek kwam een hele waslijst aan delicten. De man was in 2005 tot en met 2015 met justitie in aanraking gekomen wegens afpersing, fraude, een vluchtmisdrijf, verkeersdelicten en meerdere gevallen van witwassen. Dat was voor de dienst genoeg reden om de afgifte van een VOG te weigeren.

De chauffeur wilde toch bij PostNL blijven werken en stapte naar de rechter. In een kort geding eiste hij dat de dienst hem alsnog een VOG zou verstrekken. Zonder VOG zou hij zijn baan verliezen en bovendien was zijn rijbewijs het enige diploma dat hij bezit. Bovendien waren de verkeersovertredingen begaan in de privésfeer met de auto en de motor en hadden ze geen verband met zijn werkzaamheden als vrachtwagenchauffeur, zo betoogde zijn advocaat.

Solliciteren

De rechter vindt dat er bij de verkeersovertredingen geen sprake was van lichte vergrijpen, gezien de hoge boetes en de rijontzeggingen. Daarom weegt het belang van de samenleving zwaarder dan het belang van de chauffeur, zegt de rechter, en heeft de dienst terecht geweigerd de gevraagde VOG af te geven. Dat betekent overigens niet dat de man nergens meer als chauffeur terecht kan. Niets staat hem in de weg om te solliciteren bij een bedrijf dat geen VOG vraagt. Alleen bij PostNL komt hij even niet aan de bak.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement