De Jong baseert het toegenomen optimisme onder meer op het toegenomen aantal nieuwe chauffeurs dat recent met goed gevolg het rijexamen heeft afgesloten. Het aantal examens dat werd afgenomen was deze herfst een kwart groter dan in de periode vlak voor corona. De hoeveelheid aanmeldingen voor een voorlopige werkvergunning verdrievoudigde zelfs. Dat het gemiddelde salaris voor vrachtwagenchauffeurs in negen maanden tijd met 10% toenam, heeft volgens De Jong de aantrekkingskracht van het werk verhoogd.

Hels karwei

De gunstige tekenen, die De Jong omschrijft als groene sprietjes die boven de grond uit komen steken, kunnen niet verhinderen dat de bevoorrading in de kerstperiode nog een hels karwei wordt. De beleidsmanager verwacht dat hier en daar wel voorraadtekorten van producten zullen ontstaan. Vorige week waarschuwde The Wine and Spirit Trade Association nog dat door het chauffeurstekort mogelijk slijterijen droog komen te staan. Verder zijn er onder meer zorgen dat er niet genoeg chauffeurs zijn om pekel aan te voeren om bij streng winterweer de wegen begaanbaar te houden.

De Britse regering heeft de zorgen over een dreigend alcoholtekort met kerstmis afgewimpeld, maar De Jong waarschuwt in het gesprek met BBC News dat iedereen wel scherp moet blijven en alles op alles moet blijven zetten om de aantrekkelijkheid van het beroep van chauffeur te vergroten. Er mag nu dan wel enig optimisme zijn, de uitdagingen blijven enorm, zegt ze.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement