Het doel van nieuw opgestarte het project is ​​om in het derde kwartaal van dit jaar een pilot te starten met een super-ecocombi (sec) van Ewals Cargo Care op het traject tussen Venlo en de Maasvlakte. Die proef moet dan opnieuw antwoord geven op de vraag of de sec past op het Nederlandse wegennet en of de beoogde voordelen ook daadwerkelijk tot hun recht komen.

Branchevereniging TLN laat weten dat bij goed resultaat mogelijk een groter proefproject volgt, waarbij marktpartijen met vijf tot tien sec’s gaan rijden op een aantal corridors.

Risico’s

In het voorjaar van 2021 zette de RDW nog een streep door een beoogde praktijkproef met de lange trucks nadat uit onderzoek was gebleken dat er te veel risico’s aan verbonden zijn.

Ewals Cargo Care, dat zich al jaren inspant voor de xxl-trucks, probeert samen met onder meer trailerbouwer Kässbohrer om een aantal bezwaren van de RDW weg te nemen. Zo laat Kässbohrer weten dat het inmiddels gelukt is om de draaicirkel omlaag te brengen zodat de benodigde manoeuvres met een sec uitgevoerd kunnen worden. Het bedrijf gebruikt daarvoor opleggers met ‘dynamische wielbasis’, waarbij de plaatsing van de wielassen kan worden aangepast.

Het doek leek in mei vorig jaar definitief gevallen voor de sec, toen het ministerie besloot dat de toelating er definitief niet zou komen. Naast de problematiek rond de verkeersveiligheid en de gevolgen voor de infrastructuur, bleek later dat het ministerie ook vond dat er te weinig commitment was bij de betrokken partijen om met het project door te gaan.

Proefrit

Het balletje kwam in oktober echter toch weer aan het rollen nadat minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat op het het terrein van APMT op de Maasvlakte een proefrit maakte in een sec-combinatie van Ewals Cargo Care. Een maand later volgde een nieuwe bijeenkomst op de dezelfde plek, waarbij met RDW, Havenbedrijf Rotterdam, Rijkswaterstaat, TLN en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat afspraken werden gemaakt over de voorwaarden van een doorstart.

De super-ccocombi is een vrachtwagencombinatie die bestaat uit een trekker en twee 13,60 meter trailers, die via een dolly verbonden zijn. De sec krijgt daarmee een lengte van 32 tot 34 meter en dezelfde hoeveelheid lading vervoeren als twee reguliere combinaties van 16,5 meter lengte.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement