Amerikaanse groupage-gigant Yellow op rand van faillissement

hoge schuldenlast

De Amerikaanse wegvervoerder Yellow staat op de rand van een faillissement. Volgens vakbond Teamsters zou het bedrijf, met een omzet van ruim 5 miljard dollar, zijn activiteiten al gestaakt hebben.

yellow
Foto: Yellow

Yellow telt 30.000 medewerkers en beschikt over een wagenpark met bijna 14.000 trekkers en ruim 43.000 trailers. Het bedrijf is daarmee de vijfde grootste wegvervoerder in de Verenigde Staten.

Teamsters meldt dat Yellow maandag het faillissement zal aanvragen. Dat zou de wegvervoerder aan de vakbond hebben laten weten. Het beursgenoteerde bedrijf zelf heeft nog geen officiële melding gemaakt van een dergelijke procedure.

Het faillisement van Yellow komt niet onverwacht aangezien de vervoerder te maken heeft met een miljardenschuld die als een molensteen om de nek hangt. Daarom is het bedrijf al bijna een jaar bezig met een reorganisatie en waren er plannen om de organisatie efficiënter te laten werken. Daarnaast hoopte Yellow een schuld van 1,3 miljard dollar die volgend jaar moet worden terugbetaald, te kunnen herstructureren.

Versobering arbeidsvoorwaarden

Het bedrijf ligt verder in de clinch met Teamsters. De bond, waar twee derde van alle Yellow-medewerkers zich bij heeft aangesloten, houdt de voorgestelde versobering van de arbeidsvoorwaarden en pensioenen van zijn achterban al langere tijd tegen. In een ultieme poging de zaak vlot te trekken besloot Yellow Teamsters vorige maand voor de rechter te slepen met een miljoenenclaim.

Vorige week besloot Yellow nog om de 3PL-divisie van het bedrijf in de etalage te zetten. In een persbericht liet het concern weten in gesprek te zijn met verschillende partijen die de ‘florerende’ logistieke tak zouden willen overnemen.

De ondergang van Yellow zou de tarieven voor rivaliserende Amerikaanse transporteurs flink opstuwen, verwachten analisten. Yellow is goed voor ongeveer 10% van het totale LTL-volume in de VS. Nu die capaciteit wegvalt, kunnen concurrenten als Forward Air, ArcBest, TFI International, XPO, FedEx Freight, Saia en Old Dominion profiteren, stelt analist Stifel in een bericht aan klanten.

Als Yellow inderdaad kopje onder gaat, heeft dat forse gevolgen voor de Amerikaanse schatkist. Tijdens de coronacrisis kreeg de onderneming 700 miljoen dollar aan steun uitgekeerd in ruil voor 30% van de aandelen. De beurswaarde van het concern is inmiddels echter grotendeels verdampt.

Amerikaanse groupage-gigant Yellow op rand van faillissement | NT

Amerikaanse groupage-gigant Yellow op rand van faillissement

hoge schuldenlast

De Amerikaanse wegvervoerder Yellow staat op de rand van een faillissement. Volgens vakbond Teamsters zou het bedrijf, met een omzet van ruim 5 miljard dollar, zijn activiteiten al gestaakt hebben.

yellow
Foto: Yellow

Yellow telt 30.000 medewerkers en beschikt over een wagenpark met bijna 14.000 trekkers en ruim 43.000 trailers. Het bedrijf is daarmee de vijfde grootste wegvervoerder in de Verenigde Staten.

Teamsters meldt dat Yellow maandag het faillissement zal aanvragen. Dat zou de wegvervoerder aan de vakbond hebben laten weten. Het beursgenoteerde bedrijf zelf heeft nog geen officiële melding gemaakt van een dergelijke procedure.

Het faillisement van Yellow komt niet onverwacht aangezien de vervoerder te maken heeft met een miljardenschuld die als een molensteen om de nek hangt. Daarom is het bedrijf al bijna een jaar bezig met een reorganisatie en waren er plannen om de organisatie efficiënter te laten werken. Daarnaast hoopte Yellow een schuld van 1,3 miljard dollar die volgend jaar moet worden terugbetaald, te kunnen herstructureren.

Versobering arbeidsvoorwaarden

Het bedrijf ligt verder in de clinch met Teamsters. De bond, waar twee derde van alle Yellow-medewerkers zich bij heeft aangesloten, houdt de voorgestelde versobering van de arbeidsvoorwaarden en pensioenen van zijn achterban al langere tijd tegen. In een ultieme poging de zaak vlot te trekken besloot Yellow Teamsters vorige maand voor de rechter te slepen met een miljoenenclaim.

Vorige week besloot Yellow nog om de 3PL-divisie van het bedrijf in de etalage te zetten. In een persbericht liet het concern weten in gesprek te zijn met verschillende partijen die de ‘florerende’ logistieke tak zouden willen overnemen.

De ondergang van Yellow zou de tarieven voor rivaliserende Amerikaanse transporteurs flink opstuwen, verwachten analisten. Yellow is goed voor ongeveer 10% van het totale LTL-volume in de VS. Nu die capaciteit wegvalt, kunnen concurrenten als Forward Air, ArcBest, TFI International, XPO, FedEx Freight, Saia en Old Dominion profiteren, stelt analist Stifel in een bericht aan klanten.

Als Yellow inderdaad kopje onder gaat, heeft dat forse gevolgen voor de Amerikaanse schatkist. Tijdens de coronacrisis kreeg de onderneming 700 miljoen dollar aan steun uitgekeerd in ruil voor 30% van de aandelen. De beurswaarde van het concern is inmiddels echter grotendeels verdampt.