Verlenging vrijstelling C-rijbewijs voor e-bestelbus onzeker

brief minister Harbers

Begin november moet duidelijk worden of chauffeurs met een B-rijbewijs mogen blijven rijden in een zwaar zero-emissie bedrijfsvoertuig, maar het is nog niet gezegd dat dit ook gebeurt. Dat schrijft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. Voor het besturen van voertuigen boven de 3.500 kilo is een groot rijbewijs nodig, tot eind dit jaar geldt hierop een uitzondering voor elektrische voertuigen tot 4.250 kilo die vanwege het batterijpakket zwaarder zijn.

elektrische bestelbus PostNL
Foto: PostNL

‘Vanwege de complexiteit is het op dit moment te vroeg om met een oplossing te komen’, schrijft Harbers aan de Kamer. Bestuurders kunnen nu als uitzondering zonder groot rijbewijs in elektrische voertuigen tussen de 3.500 en 4.250 kilo rijden. Wel moeten bestuurders een aanvullende rijtraining van ten minste vijf lesuren hebben gevolgd. De elektrische busjes zijn in grootte gelijk aan de varianten die rijden op diesel, maar zijn zwaarder vanwege het accupakket.

Voor de zware elektrische busjes geldt binnen de vrijstellingsregeling ook geen tachograafplicht. Het gaat daarbij om bedrijfsvoertuigen die voor 1 oktober 2023 op naam zijn gesteld.

Die uitzonderingsregeling loopt eind dit jaar af. Nog altijd is het onduidelijk of chauffeurs daarna een C-rijbewijs moeten hebben, of dat een B-rijbewijs voldoende is. Onder meer TLN maakte zich zorgen over de onduidelijkheid. De brancheorganisatie meent dat ‘bedrijven die hoge investeringen doen en voorop lopen in de keuzes voor zero-emissievoertuigen, geen nadeel mogen ondervinden van de uitgestelde regelgeving.’ TLN riep in augustus al op om haast te maken met de nieuwe wetgeving.

‘Alleen voor zero-emissievoertuigen’

Die wettelijke verankering is ‘wenselijk om de overstap naar elektrisch vervoer voor ondernemers te vergemakkelijken’, erkent Harbers. Toch is de regelgeving ‘te complex’ om nu met een antwoord te komen. Zo moeten de afspraken ‘Europees worden afgestemd’. ‘Begin november’ moet duidelijk worden of de tijdelijke gedoogsituatie kan worden verankerd in permanente wetgeving, verzekert de minister.

De complexiteit zit er voornamelijk in dat het voor handhavers niet te controleren is of het extra gewicht van het voertuig daadwerkelijk is toe te schrijven is aan het batterijpakket. De Europese Commissie wil die eis rond het batterijgewicht schrappen, daarmee verwacht Harbers dat de vrijstelling gemakkelijk te implementeren wordt. De vraag is overigens ook nog of de verkeersveiligheid de uitzondering toelaat, omdat ongevallen met de elektrische busjes vanwege het gewicht meer impact hebben. De minister pleit er overigens voor dat alleen ‘zero-emissievoertuigen en geen andere vormen van alternatieve aandrijving hieronder vallen.’

Of de uitzondering overeind blijft en wordt verankerd in de rijbewijsrichtlijn hangt op de verdere onderhandelingen in de Raad en de zienswijze van het Europees Parlement. Overigens wordt een nieuwe rijbewijsrichtlijn pas enkele jaren na vaststelling van kracht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Verlenging vrijstelling C-rijbewijs voor e-bestelbus onzeker | NT

Verlenging vrijstelling C-rijbewijs voor e-bestelbus onzeker

brief minister Harbers

Begin november moet duidelijk worden of chauffeurs met een B-rijbewijs mogen blijven rijden in een zwaar zero-emissie bedrijfsvoertuig, maar het is nog niet gezegd dat dit ook gebeurt. Dat schrijft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. Voor het besturen van voertuigen boven de 3.500 kilo is een groot rijbewijs nodig, tot eind dit jaar geldt hierop een uitzondering voor elektrische voertuigen tot 4.250 kilo die vanwege het batterijpakket zwaarder zijn.

elektrische bestelbus PostNL
Foto: PostNL

‘Vanwege de complexiteit is het op dit moment te vroeg om met een oplossing te komen’, schrijft Harbers aan de Kamer. Bestuurders kunnen nu als uitzondering zonder groot rijbewijs in elektrische voertuigen tussen de 3.500 en 4.250 kilo rijden. Wel moeten bestuurders een aanvullende rijtraining van ten minste vijf lesuren hebben gevolgd. De elektrische busjes zijn in grootte gelijk aan de varianten die rijden op diesel, maar zijn zwaarder vanwege het accupakket.

Voor de zware elektrische busjes geldt binnen de vrijstellingsregeling ook geen tachograafplicht. Het gaat daarbij om bedrijfsvoertuigen die voor 1 oktober 2023 op naam zijn gesteld.

Die uitzonderingsregeling loopt eind dit jaar af. Nog altijd is het onduidelijk of chauffeurs daarna een C-rijbewijs moeten hebben, of dat een B-rijbewijs voldoende is. Onder meer TLN maakte zich zorgen over de onduidelijkheid. De brancheorganisatie meent dat ‘bedrijven die hoge investeringen doen en voorop lopen in de keuzes voor zero-emissievoertuigen, geen nadeel mogen ondervinden van de uitgestelde regelgeving.’ TLN riep in augustus al op om haast te maken met de nieuwe wetgeving.

‘Alleen voor zero-emissievoertuigen’

Die wettelijke verankering is ‘wenselijk om de overstap naar elektrisch vervoer voor ondernemers te vergemakkelijken’, erkent Harbers. Toch is de regelgeving ‘te complex’ om nu met een antwoord te komen. Zo moeten de afspraken ‘Europees worden afgestemd’. ‘Begin november’ moet duidelijk worden of de tijdelijke gedoogsituatie kan worden verankerd in permanente wetgeving, verzekert de minister.

De complexiteit zit er voornamelijk in dat het voor handhavers niet te controleren is of het extra gewicht van het voertuig daadwerkelijk is toe te schrijven is aan het batterijpakket. De Europese Commissie wil die eis rond het batterijgewicht schrappen, daarmee verwacht Harbers dat de vrijstelling gemakkelijk te implementeren wordt. De vraag is overigens ook nog of de verkeersveiligheid de uitzondering toelaat, omdat ongevallen met de elektrische busjes vanwege het gewicht meer impact hebben. De minister pleit er overigens voor dat alleen ‘zero-emissievoertuigen en geen andere vormen van alternatieve aandrijving hieronder vallen.’

Of de uitzondering overeind blijft en wordt verankerd in de rijbewijsrichtlijn hangt op de verdere onderhandelingen in de Raad en de zienswijze van het Europees Parlement. Overigens wordt een nieuwe rijbewijsrichtlijn pas enkele jaren na vaststelling van kracht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement