Samenwerkingen op het gebied van innovatie zijn makkelijk te vinden in Rotterdam

Brand Stories

Er is geen tijd om op de toekomst te wachten, dus handen uit de mouwen. Het Rotterdamse bedrijf Kotug is druk in de weer met innovaties om veiliger, efficiënter en schoner te kunnen varen in de haven. Zo zorgt een nieuwe planningssoftware ervoor dat de juiste (sleep)boot met de juiste snelheid automatisch de kortste route vaart en er op deze manier brandstof bespaard wordt. Patrick Everts, General Manager van het Maritime Excellence Center van Kotug, vertelt over kansen en innoveren in zijn Rotterdamse proeftuin.

Foto: CaptainAI/OptiPort

In deze editie van Brand Stories vertelt Rotterdam Maritime Capital of Europe zijn verhaal over de rol van Rotterdam als maritieme talentstad. Organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Kotug is van oudsher een sleepbootbedrijf. Maar de afgelopen jaren heeft het zich ontwikkeld tot een one-stop-shop: bouw van (sleep)boten begeleiden, advies geven over boten en het inrichten van een haven, operatie van boten, opleiden van bemanningen en de financiering. Het bedrijf is altijd innovatief geweest. Everts: ‘Het zit in ons dna om snel te acteren als er ontwikkelingen zijn. En vaak ook ontwikkelingen voor te zijn en zo te initiëren. Een van de innovaties waar we trots op zijn is de E-Kotug, de hybride sleepboot waarmee we de eerste van de wereld waren die onder klasse voer. Bedrijven zijn op zoek naar oplossingen om aan de strengere milieueisen te voldoen. Kotug biedt duurzame oplossingen die de transitie naar een CO2-neutrale en digitale haven vergemakkelijken.’

OptiPort – plannen van autonome vaart

Het bedrijf werkt aan verschillende projecten waarin technologie ontwikkeld wordt om slim, veilig en schoner varen mogelijk te maken. Een van de producten die Kotug heeft ontwikkeld is OptiPort. Everts: ‘In samenwerking met onze lokale partner Captain AI hebben we een project opgezet. Hierin wordt gewerkt aan het autonoom laten varen van de sleepboot RT Borkum met de routeplanner en autonoom varen module van Captain AI en de planningssoftware van OptiPort. Met de software kunnen we volledig autonome sleepboten, maar ook andere schepen, beter plannen in havens. Hierdoor kan de kortste route worden bepaald in combinatie met de optimale vaarsnelheid. Op die manier wordt aanzienlijk veel brandstof bespaard. Zo dragen wij bij aan schonere en efficiëntere operaties in de maritieme wereld.’ Volgens Everts kan door gebruik te maken van OptiPort in totaal 25 tot 40% aan operationele kosten bespaard worden.

‘OptiPort was in eerste instantie gebouwd voor sleepboten, maar we zien nu dat het ook toegepast kan worden op andere typen boten, waaronder binnenvaartschepen, waardoor we bijvoorbeeld volledige havens efficiënter kunnen maken’, aldus Everts. ‘Daarnaast maakt dit project het verschil als het gaat om efficiënt opereren van een rederij. Als een rederij autonome boten heeft, maar niemand weet waar die naartoe moeten varen, zijn er alsnog mensen nodig die de boten manueel plannen. Daar zit hem nou juist de inefficiëntie; dan kunnen de verkeerde boten worden gepland. Dit probleem lossen wij op met OptiPort: autonoom varende boten in een haven op een platform dat er ook voor zorgt dat de juiste boot op de juiste tijd met de juiste snelheid op plaats van bestemming komt.’ Tevens is de planningsoftware volgens Everts volledig schaalbaar, waardoor complete havenplanningen gemaakt kunnen worden.

Everts houdt ook de ontwikkelingen op het gebied van alternatieve brandstoffen voor schepen in de gaten. ’Maar het mooie van OptiPort is dat er gelijk al iets gedaan kan worden om schepen duurzamer te laten varen, waarbij geen dure investeringen nodig zijn en geen hardware hoeft te worden aangeschaft.’ Zo levert Kotug direct een bijdrage aan het beperken van uitstoot.

CityBarge_concept_weg
Foto: CityBarge

CityBarge – duurzame logistiek in de binnenwateren

Een ander project waar Kotug in participeert is de CityBarge. CityBarge is een stadslogistiek concept, ontstaan vanuit de ambitie om steden leefbaarder te maken door bestaande grachten in binnensteden te benutten voor distributie van bijvoorbeeld (bedrijfs)afval en bouwmaterialen. Everts: ‘Een elektrische duwboot, in combinatie met een duwbak en een systeem van mini-hubs, zorgt ervoor dat logistieke stromen in de binnenstad verplaatst worden van de weg naar het water. Inmiddels kijken we ook naar de aansluiting over water tussen de steden. Vervoer over water biedt een duurzaam alternatief voor transport met vrachtwagens. Het CityBarge concept is een doorbraak als het gaat om het ‘middle mile’ vervoer dat tot op de dag van vandaag nog grotendeels over de weg gaat. Dit veroorzaakt CO2-uitstoot en overvolle wegen in de binnenstad. De eerste CityBarge, de CityBarge One, vaart sinds afgelopen zomer.’

Als we iets willen testen, bellen we

Everts: ‘Samenwerkingen met partijen op het gebied van innovatie vinden we makkelijk in Rotterdam, zoals Captain AI. Ook zijn we van oudsher al bij veel Rotterdamse initiatieven betrokken, direct of indirect havengerelateerd.’ Daarnaast weten partijen Kotug makkelijk te vinden omdat het bedrijf volgens Everts altijd openstaat voor het delen van innovaties. ‘Er is hier simpelweg ook veel kennis en ondernemersdrang. De Erasmus Universiteit Rotterdam, PortXL, TU Delft en Smart Port zijn allemaal in de buurt. De stad, en regio, is wereldwijd altijd al een maritieme hotspot geweest en dat is het nog steeds. Rotterdam beschikt over een grote haven waar alle havengerelateerde processen samenkomen.’ De Maasstad is de thuishaven van het meest complete en competitieve maritieme netwerk ter wereld. De place-to-be voor maritieme bedrijven en investeerders die willen groeien, vernieuwen en voorop willen lopen in de circulaire economie, energietransitie en digitalisering, omdat alles aanwezig is en dichtbij.

Tevens bevindt Rotterdam zich in het centrum van alle operaties die Kotug verspreid over de hele wereld heeft, zoals Noord-Amerika, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Azië en Australië. ‘We bevinden ons in het epicentrum van onze eigen business.’ Ook de Rotterdamse mentaliteit van gewoon proberen en kijken waar het schip strandt, prijst Everts. ‘Rotterdamse bedrijven zijn snel bereid om in nieuwe projecten te stappen. Zo zijn er veel verschillende partijen in Rotterdam bezig met smart shipping (verregaand geautomatiseerd varen op zee en binnenwateren, red.).’ Daarbij heeft Kotug korte lijntjes met het havenbedrijf. ‘Als we iets willen testen, bellen we even en is het zo geregeld.’ Ook merkt Everts dat de discussie van de grootste haven willen zijn, verandert in de slimste willen zijn, en dat stimuleert om nog meer te innoveren. Volgens Everts is het belangrijk dat Rotterdam de focus houdt op een sterk innovatie- en samenwerkingsklimaat

RMCoE logo

Dit verhaal is aan u verteld door Rotterdam Maritime Capital of Europe

BRAND STORIES

Bedrijven en organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Heeft uw bedrijf ook een interessant verhaal? Neem contact met ons op en bekijk de mogelijkheden om ook te adverteren via Brand Stories.

Samenwerkingen op het gebied van innovatie zijn makkelijk te vinden in Rotterdam | NT

Samenwerkingen op het gebied van innovatie zijn makkelijk te vinden in Rotterdam

Brand Stories

Er is geen tijd om op de toekomst te wachten, dus handen uit de mouwen. Het Rotterdamse bedrijf Kotug is druk in de weer met innovaties om veiliger, efficiënter en schoner te kunnen varen in de haven. Zo zorgt een nieuwe planningssoftware ervoor dat de juiste (sleep)boot met de juiste snelheid automatisch de kortste route vaart en er op deze manier brandstof bespaard wordt. Patrick Everts, General Manager van het Maritime Excellence Center van Kotug, vertelt over kansen en innoveren in zijn Rotterdamse proeftuin.

Foto: CaptainAI/OptiPort

In deze editie van Brand Stories vertelt Rotterdam Maritime Capital of Europe zijn verhaal over de rol van Rotterdam als maritieme talentstad. Organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Kotug is van oudsher een sleepbootbedrijf. Maar de afgelopen jaren heeft het zich ontwikkeld tot een one-stop-shop: bouw van (sleep)boten begeleiden, advies geven over boten en het inrichten van een haven, operatie van boten, opleiden van bemanningen en de financiering. Het bedrijf is altijd innovatief geweest. Everts: ‘Het zit in ons dna om snel te acteren als er ontwikkelingen zijn. En vaak ook ontwikkelingen voor te zijn en zo te initiëren. Een van de innovaties waar we trots op zijn is de E-Kotug, de hybride sleepboot waarmee we de eerste van de wereld waren die onder klasse voer. Bedrijven zijn op zoek naar oplossingen om aan de strengere milieueisen te voldoen. Kotug biedt duurzame oplossingen die de transitie naar een CO2-neutrale en digitale haven vergemakkelijken.’

OptiPort – plannen van autonome vaart

Het bedrijf werkt aan verschillende projecten waarin technologie ontwikkeld wordt om slim, veilig en schoner varen mogelijk te maken. Een van de producten die Kotug heeft ontwikkeld is OptiPort. Everts: ‘In samenwerking met onze lokale partner Captain AI hebben we een project opgezet. Hierin wordt gewerkt aan het autonoom laten varen van de sleepboot RT Borkum met de routeplanner en autonoom varen module van Captain AI en de planningssoftware van OptiPort. Met de software kunnen we volledig autonome sleepboten, maar ook andere schepen, beter plannen in havens. Hierdoor kan de kortste route worden bepaald in combinatie met de optimale vaarsnelheid. Op die manier wordt aanzienlijk veel brandstof bespaard. Zo dragen wij bij aan schonere en efficiëntere operaties in de maritieme wereld.’ Volgens Everts kan door gebruik te maken van OptiPort in totaal 25 tot 40% aan operationele kosten bespaard worden.

‘OptiPort was in eerste instantie gebouwd voor sleepboten, maar we zien nu dat het ook toegepast kan worden op andere typen boten, waaronder binnenvaartschepen, waardoor we bijvoorbeeld volledige havens efficiënter kunnen maken’, aldus Everts. ‘Daarnaast maakt dit project het verschil als het gaat om efficiënt opereren van een rederij. Als een rederij autonome boten heeft, maar niemand weet waar die naartoe moeten varen, zijn er alsnog mensen nodig die de boten manueel plannen. Daar zit hem nou juist de inefficiëntie; dan kunnen de verkeerde boten worden gepland. Dit probleem lossen wij op met OptiPort: autonoom varende boten in een haven op een platform dat er ook voor zorgt dat de juiste boot op de juiste tijd met de juiste snelheid op plaats van bestemming komt.’ Tevens is de planningsoftware volgens Everts volledig schaalbaar, waardoor complete havenplanningen gemaakt kunnen worden.

Everts houdt ook de ontwikkelingen op het gebied van alternatieve brandstoffen voor schepen in de gaten. ’Maar het mooie van OptiPort is dat er gelijk al iets gedaan kan worden om schepen duurzamer te laten varen, waarbij geen dure investeringen nodig zijn en geen hardware hoeft te worden aangeschaft.’ Zo levert Kotug direct een bijdrage aan het beperken van uitstoot.

CityBarge_concept_weg
Foto: CityBarge

CityBarge – duurzame logistiek in de binnenwateren

Een ander project waar Kotug in participeert is de CityBarge. CityBarge is een stadslogistiek concept, ontstaan vanuit de ambitie om steden leefbaarder te maken door bestaande grachten in binnensteden te benutten voor distributie van bijvoorbeeld (bedrijfs)afval en bouwmaterialen. Everts: ‘Een elektrische duwboot, in combinatie met een duwbak en een systeem van mini-hubs, zorgt ervoor dat logistieke stromen in de binnenstad verplaatst worden van de weg naar het water. Inmiddels kijken we ook naar de aansluiting over water tussen de steden. Vervoer over water biedt een duurzaam alternatief voor transport met vrachtwagens. Het CityBarge concept is een doorbraak als het gaat om het ‘middle mile’ vervoer dat tot op de dag van vandaag nog grotendeels over de weg gaat. Dit veroorzaakt CO2-uitstoot en overvolle wegen in de binnenstad. De eerste CityBarge, de CityBarge One, vaart sinds afgelopen zomer.’

Als we iets willen testen, bellen we

Everts: ‘Samenwerkingen met partijen op het gebied van innovatie vinden we makkelijk in Rotterdam, zoals Captain AI. Ook zijn we van oudsher al bij veel Rotterdamse initiatieven betrokken, direct of indirect havengerelateerd.’ Daarnaast weten partijen Kotug makkelijk te vinden omdat het bedrijf volgens Everts altijd openstaat voor het delen van innovaties. ‘Er is hier simpelweg ook veel kennis en ondernemersdrang. De Erasmus Universiteit Rotterdam, PortXL, TU Delft en Smart Port zijn allemaal in de buurt. De stad, en regio, is wereldwijd altijd al een maritieme hotspot geweest en dat is het nog steeds. Rotterdam beschikt over een grote haven waar alle havengerelateerde processen samenkomen.’ De Maasstad is de thuishaven van het meest complete en competitieve maritieme netwerk ter wereld. De place-to-be voor maritieme bedrijven en investeerders die willen groeien, vernieuwen en voorop willen lopen in de circulaire economie, energietransitie en digitalisering, omdat alles aanwezig is en dichtbij.

Tevens bevindt Rotterdam zich in het centrum van alle operaties die Kotug verspreid over de hele wereld heeft, zoals Noord-Amerika, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Azië en Australië. ‘We bevinden ons in het epicentrum van onze eigen business.’ Ook de Rotterdamse mentaliteit van gewoon proberen en kijken waar het schip strandt, prijst Everts. ‘Rotterdamse bedrijven zijn snel bereid om in nieuwe projecten te stappen. Zo zijn er veel verschillende partijen in Rotterdam bezig met smart shipping (verregaand geautomatiseerd varen op zee en binnenwateren, red.).’ Daarbij heeft Kotug korte lijntjes met het havenbedrijf. ‘Als we iets willen testen, bellen we even en is het zo geregeld.’ Ook merkt Everts dat de discussie van de grootste haven willen zijn, verandert in de slimste willen zijn, en dat stimuleert om nog meer te innoveren. Volgens Everts is het belangrijk dat Rotterdam de focus houdt op een sterk innovatie- en samenwerkingsklimaat

RMCoE logo

Dit verhaal is aan u verteld door Rotterdam Maritime Capital of Europe

BRAND STORIES

Bedrijven en organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Heeft uw bedrijf ook een interessant verhaal? Neem contact met ons op en bekijk de mogelijkheden om ook te adverteren via Brand Stories.