‘Privé-vermogen van ondernemers in transport zetten we aan het werk’

Brand Stories

Er wordt wereldwijd veel geld geïnvesteerd in waterstof. ‘Dat zou wel eens een interessante beleggingscategorie kunnen zijn, zeker voor transportondernemers’, vertelt Oscar Pijfers, directeur van InsingerGilissen in Rotterdam. ‘De verwachting is dat in de toekomst veel waterstoftrucks in de markt gezet gaan worden. We bieden een aantal private equity producten aan, waarmee we al in de groeifase kunnen investeren in bedrijven uit die sector.’

In deze editie van Brand Stories vertelt InsingerGilissen, die al drie jaar op rij is uitgeroepen tot ‘Beste Private Bank’ door IEX Gouden Stier, over private banking voor transportondernemers. Organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Succesvolle ondernemers beschikken niet alleen over zakelijk, maar vaak ook over een aanzienlijk privé-vermogen. Om over lange termijn ook dat vermogen aan het werk te zetten voor rendement, is het beter om te beleggen. Maar niet iedereen heeft tijd en zin om zich er zelf dagelijks in te verdiepen.

Vermogen inzetten

‘Wij helpen ondernemers daarmee’, vertelt Pijfers. ‘InsingerGilissen is een private bank. Dat houdt in dat we geen zakelijke activiteiten hebben, zoals bedrijfsfinancieringen. Wel zijn er diverse ondernemers uit de transportbranche die bankieren via InsingerGilissen. Het gaat erom je vermogen zo optimaal mogelijk in te zetten en daarbij goed te kijken naar het doel van dat vermogen. Is het om nu meer inkomen te genereren of om te groeien voor later?’

Ondernemers die klant zijn bij InsingerGilissen hebben een vermogen van minimaal 500.000 euro, bijvoorbeeld als hun bedrijf is verkocht. Of wanneer ze een succesvol jaar hebben gehad waarbij vermogen uit het bedrijf is gehaald. ‘Dat kunnen ze dan via ons beleggen.’

InsingerGilissen valt onder toezicht van de AFM, Nederlandsche Bank en uiteindelijk ook onder de ECB. ‘Onze kernactiviteit is beleggen. Daarnaast verzorgen we ook financiële planning en bankfuncties, zoals spaar- en betaalfaciliteiten. We voeren daarbij een actief beleid, waarbij we de index verslaan door bepaalde sectoren te over- of te onderwegen. Afgelopen jaar hebben bijvoorbeeld ICT en healthcare het goed gedaan, dus daar proberen we dan wat meer in te beleggen. Ook kunnen we vastgoedbeleggingen financieren voor bestaande klanten.’

Risico en rendement

Belangrijk bij vermogensbeheer is de afweging tussen risico- en rendementsverhouding. ‘Onze kosten zijn ongeveer 1% van het vermogen per jaar. Dat is all-in, dus daar zitten verder geen transactiekosten meer in. En normaliter verdienen we voor de klant méér dan de index plus die 1%. Dat verwacht de klant van ons en daarin zijn we de afgelopen jaren goed geslaagd. Het levert dus meer op om bij ons te beleggen, dan een simpele AEX-tracker te kopen. Vorig jaar boekte ons gebalanceerd profiel, waarbij voor 50% in veilige obligaties wordt belegd, 6,9% rendement. Ons offensieve profiel, waarbij vooral in aandelen wordt belegd, boekte 9,6% rendement. Het gemiddelde rendement van ons offensieve profiel over de afgelopen 10 jaar bedroeg 12,2% per jaar. De MSCI World index over dezelfde periode was 10,1%. Daarbij moet ik wel zeggen: beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.’

Het verschil met andere private banken is dat InsingerGilissen maximaal 100 klanten per adviseur koppelt. ‘Daardoor kunnen we de persoonlijke aandacht garanderen. Het aantal contactmomenten is naar gelang de behoefte van de klant. Een actieve belegger wil vaker contact, bijvoorbeeld telefonisch of via videobellen. Terwijl een klant op het gebied van vermogensbeheer misschien maar twee keer per jaar de portefeuille wil bespreken. Die bestaat meestal uit een mix van aandelen, obligaties en cash, afhankelijk van het beleggingsklimaat.’

Privé-vermogen moet je meestal niet contant aanhouden, adviseert Pijfers. Want dat levert op dit moment niets op. ‘Met de negatieve rente kost het zelfs geld. Je wordt daardoor gedwongen om ermee te beleggen. Daarom doen de beurzen het zo goed. Omdat er nog heel veel liquiditeit is, zullen we daar de komende jaren nog verdere inflow van zien. Daar zorgt het beleid van de centrale banken wel voor.’

Beleggingstip

Als beleggingstip uit de transportsector adviseert Pijfers PostNL. ‘Die hebben een heel mooi dividendrendement. Ze zullen dit jaar weer de dividenduitkering hervatten van 24 cent. Dat maakt een dividendrendement maar liefst 6,78%. Dividendrendement is het afgelopen jaar een ondergeschoven kindje geweest door alle investeringen in de groeisector, zoals ICT.’

Pijfers raadt transportondernemers af om met hun werkkapitaal te gaan beleggen. ‘Dat vind ik onverstandig. Gelukkig zien we dat niet veel. Want je zit met een beleggingshorizon en maakt ook kosten. Je kunt best de negatieve rente proberen te vermijden, maar ga daarmee geen risico’s aan. Beleggen is voor de lange adem en niet om korte ritjes mee te maken. Zeker niet met ondernemingsvermogen.’

Zo investeerde Tesla onlangs 1,5 miljard dollar in Bitcoin. ‘Dat vind ik zeer discutabel. Het is mooie PR, maar heeft niets met beleggen te maken. Over crypto’s is geen gefundeerde mening over te vormen.’

Toen vorig jaar de coronacrisis begon, daalde de beurs fors in één week. ‘Een portefeuille moet bestand zijn tegen dat soort dalingen, bijvoorbeeld door dan direct een deel liquide te zetten. Olie- en financials kregen harde klappen, dus die moet je dan heel snel afbouwen zodat je kunt profiteren van de snel herstellende aandelen. Daardoor stond de AEX vorig jaar 30% lager, maar onze portefeuille gemiddeld slechts 10%. Daardoor konden met een heel mooi positief rendement het jaar afsluiten.’

Dit verhaal is aan u verteld door InsingerGilissen

BRAND STORIES

Bedrijven en organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Heeft uw bedrijf ook een interessant verhaal? Neem contact met ons op en bekijk de mogelijkheden om ook te adverteren via Brand Stories.

‘Privé-vermogen van ondernemers in transport zetten we aan het werk’ | NT

‘Privé-vermogen van ondernemers in transport zetten we aan het werk’

Brand Stories

Er wordt wereldwijd veel geld geïnvesteerd in waterstof. ‘Dat zou wel eens een interessante beleggingscategorie kunnen zijn, zeker voor transportondernemers’, vertelt Oscar Pijfers, directeur van InsingerGilissen in Rotterdam. ‘De verwachting is dat in de toekomst veel waterstoftrucks in de markt gezet gaan worden. We bieden een aantal private equity producten aan, waarmee we al in de groeifase kunnen investeren in bedrijven uit die sector.’

In deze editie van Brand Stories vertelt InsingerGilissen, die al drie jaar op rij is uitgeroepen tot ‘Beste Private Bank’ door IEX Gouden Stier, over private banking voor transportondernemers. Organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Succesvolle ondernemers beschikken niet alleen over zakelijk, maar vaak ook over een aanzienlijk privé-vermogen. Om over lange termijn ook dat vermogen aan het werk te zetten voor rendement, is het beter om te beleggen. Maar niet iedereen heeft tijd en zin om zich er zelf dagelijks in te verdiepen.

Vermogen inzetten

‘Wij helpen ondernemers daarmee’, vertelt Pijfers. ‘InsingerGilissen is een private bank. Dat houdt in dat we geen zakelijke activiteiten hebben, zoals bedrijfsfinancieringen. Wel zijn er diverse ondernemers uit de transportbranche die bankieren via InsingerGilissen. Het gaat erom je vermogen zo optimaal mogelijk in te zetten en daarbij goed te kijken naar het doel van dat vermogen. Is het om nu meer inkomen te genereren of om te groeien voor later?’

Ondernemers die klant zijn bij InsingerGilissen hebben een vermogen van minimaal 500.000 euro, bijvoorbeeld als hun bedrijf is verkocht. Of wanneer ze een succesvol jaar hebben gehad waarbij vermogen uit het bedrijf is gehaald. ‘Dat kunnen ze dan via ons beleggen.’

InsingerGilissen valt onder toezicht van de AFM, Nederlandsche Bank en uiteindelijk ook onder de ECB. ‘Onze kernactiviteit is beleggen. Daarnaast verzorgen we ook financiële planning en bankfuncties, zoals spaar- en betaalfaciliteiten. We voeren daarbij een actief beleid, waarbij we de index verslaan door bepaalde sectoren te over- of te onderwegen. Afgelopen jaar hebben bijvoorbeeld ICT en healthcare het goed gedaan, dus daar proberen we dan wat meer in te beleggen. Ook kunnen we vastgoedbeleggingen financieren voor bestaande klanten.’

Risico en rendement

Belangrijk bij vermogensbeheer is de afweging tussen risico- en rendementsverhouding. ‘Onze kosten zijn ongeveer 1% van het vermogen per jaar. Dat is all-in, dus daar zitten verder geen transactiekosten meer in. En normaliter verdienen we voor de klant méér dan de index plus die 1%. Dat verwacht de klant van ons en daarin zijn we de afgelopen jaren goed geslaagd. Het levert dus meer op om bij ons te beleggen, dan een simpele AEX-tracker te kopen. Vorig jaar boekte ons gebalanceerd profiel, waarbij voor 50% in veilige obligaties wordt belegd, 6,9% rendement. Ons offensieve profiel, waarbij vooral in aandelen wordt belegd, boekte 9,6% rendement. Het gemiddelde rendement van ons offensieve profiel over de afgelopen 10 jaar bedroeg 12,2% per jaar. De MSCI World index over dezelfde periode was 10,1%. Daarbij moet ik wel zeggen: beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.’

Het verschil met andere private banken is dat InsingerGilissen maximaal 100 klanten per adviseur koppelt. ‘Daardoor kunnen we de persoonlijke aandacht garanderen. Het aantal contactmomenten is naar gelang de behoefte van de klant. Een actieve belegger wil vaker contact, bijvoorbeeld telefonisch of via videobellen. Terwijl een klant op het gebied van vermogensbeheer misschien maar twee keer per jaar de portefeuille wil bespreken. Die bestaat meestal uit een mix van aandelen, obligaties en cash, afhankelijk van het beleggingsklimaat.’

Privé-vermogen moet je meestal niet contant aanhouden, adviseert Pijfers. Want dat levert op dit moment niets op. ‘Met de negatieve rente kost het zelfs geld. Je wordt daardoor gedwongen om ermee te beleggen. Daarom doen de beurzen het zo goed. Omdat er nog heel veel liquiditeit is, zullen we daar de komende jaren nog verdere inflow van zien. Daar zorgt het beleid van de centrale banken wel voor.’

Beleggingstip

Als beleggingstip uit de transportsector adviseert Pijfers PostNL. ‘Die hebben een heel mooi dividendrendement. Ze zullen dit jaar weer de dividenduitkering hervatten van 24 cent. Dat maakt een dividendrendement maar liefst 6,78%. Dividendrendement is het afgelopen jaar een ondergeschoven kindje geweest door alle investeringen in de groeisector, zoals ICT.’

Pijfers raadt transportondernemers af om met hun werkkapitaal te gaan beleggen. ‘Dat vind ik onverstandig. Gelukkig zien we dat niet veel. Want je zit met een beleggingshorizon en maakt ook kosten. Je kunt best de negatieve rente proberen te vermijden, maar ga daarmee geen risico’s aan. Beleggen is voor de lange adem en niet om korte ritjes mee te maken. Zeker niet met ondernemingsvermogen.’

Zo investeerde Tesla onlangs 1,5 miljard dollar in Bitcoin. ‘Dat vind ik zeer discutabel. Het is mooie PR, maar heeft niets met beleggen te maken. Over crypto’s is geen gefundeerde mening over te vormen.’

Toen vorig jaar de coronacrisis begon, daalde de beurs fors in één week. ‘Een portefeuille moet bestand zijn tegen dat soort dalingen, bijvoorbeeld door dan direct een deel liquide te zetten. Olie- en financials kregen harde klappen, dus die moet je dan heel snel afbouwen zodat je kunt profiteren van de snel herstellende aandelen. Daardoor stond de AEX vorig jaar 30% lager, maar onze portefeuille gemiddeld slechts 10%. Daardoor konden met een heel mooi positief rendement het jaar afsluiten.’

Dit verhaal is aan u verteld door InsingerGilissen

BRAND STORIES

Bedrijven en organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Heeft uw bedrijf ook een interessant verhaal? Neem contact met ons op en bekijk de mogelijkheden om ook te adverteren via Brand Stories.