Betere doorstroming in plaats van milieuzone

Een enkele keer, als de filevooruitzichten schrikbarend zijn, ga ik bewust van de regen in de drup om de Fyra te pakken bij wijze van woon/werkverkeer tussen Rotterdam en Amsterdam.

De problemen rondom de Fyra zijn bekend, dus daar zal ik nu verder het zwijgen over doen.

De actuele kneep zit hem bij de bushaltes op Schiphol. Daar stap ik dan over van de trein op de bus naar huis. Het is dan even tien minuten wachten op de bus. Veel airportshuttle-bussen staan daar met ronkende motoren te wachten op de toeristen. Op de achterkant van zo’n voertuig staat geschreven: ‘deze bus heeft een roetfilter’. Even goed komt er een erbarmelijke stank uit en heb je het gevoel geen kant op te kunnen zonder de uitlaatdampen te moeten inademen.

Deze ervaring sterkt mij in mijn mening over de plannen van de Rotterdamse gemeenteraad. Het College van B&W denkt namelijk na over het vergroten van de huidige milieuzone voor vrachtauto’s en over de invoering van een nieuwe milieuzone voor bestelauto’s. B&W wil daarmee een schonere lucht voor de havenstad bewerkstelligen en denkt kennelijk dat de ondernemers met bijvoorbeeld bestelauto’s de kosten hiervoor er wel even bij kunnen hebben in deze tijd.

Door mijn regelmatige ervaring op Schiphol weet ik dat Rotterdam milieuzones kan instellen wat ze wil, maar op sommige plaatsen in Rotterdam zal het blijven stinken en zal de luchtkwaliteit blijven aandoen als die van een opiumkit. Een veel efficiëntere manier om de luchtkwaliteit te verbeteren in de stad, is het bevorderen van de doorstroming. Dat is veel beter voor het milieu én de economie. Het zou een ware oppepper zijn voor Rotterdam als je sneller door de stad kunt. Nu doe je er overdag dik een half uur over om vanaf Blijdorp door het centrum over de Erasmusbrug te komen. Ik zou graag becijferd zien hoeveel het de economie zou opleveren als dat in een kwartier kon.

Het is eenvoudig te bewerkstelligen: Beperk desnoods het talloze aantal zebrapaden tot de helft, zodat je niet continu voor iedereen hoeft te stoppen die op zijn dooie gemak over het zebrapad slentert. Bij de zebrapaden die overblijven plaats je stoplichten die ervoor zorgen dat de wandelaars daar soms wat geduld moeten hebben voordat ze kunnen oversteken. Zelfs als over een paar decennia alle auto’s elektrisch zouden zijn, is het milieurendement wellicht minder relevant, maar is de winst voor de doorstroming en de economie enorm. Ophouden dus met het betuttelende gewauwel over milieuzones en begin met investeren in doorstroming.

Harald Roelofs

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Betere doorstroming in plaats van milieuzone | NT

Betere doorstroming in plaats van milieuzone

Een enkele keer, als de filevooruitzichten schrikbarend zijn, ga ik bewust van de regen in de drup om de Fyra te pakken bij wijze van woon/werkverkeer tussen Rotterdam en Amsterdam.

De problemen rondom de Fyra zijn bekend, dus daar zal ik nu verder het zwijgen over doen.

De actuele kneep zit hem bij de bushaltes op Schiphol. Daar stap ik dan over van de trein op de bus naar huis. Het is dan even tien minuten wachten op de bus. Veel airportshuttle-bussen staan daar met ronkende motoren te wachten op de toeristen. Op de achterkant van zo’n voertuig staat geschreven: ‘deze bus heeft een roetfilter’. Even goed komt er een erbarmelijke stank uit en heb je het gevoel geen kant op te kunnen zonder de uitlaatdampen te moeten inademen.

Deze ervaring sterkt mij in mijn mening over de plannen van de Rotterdamse gemeenteraad. Het College van B&W denkt namelijk na over het vergroten van de huidige milieuzone voor vrachtauto’s en over de invoering van een nieuwe milieuzone voor bestelauto’s. B&W wil daarmee een schonere lucht voor de havenstad bewerkstelligen en denkt kennelijk dat de ondernemers met bijvoorbeeld bestelauto’s de kosten hiervoor er wel even bij kunnen hebben in deze tijd.

Door mijn regelmatige ervaring op Schiphol weet ik dat Rotterdam milieuzones kan instellen wat ze wil, maar op sommige plaatsen in Rotterdam zal het blijven stinken en zal de luchtkwaliteit blijven aandoen als die van een opiumkit. Een veel efficiëntere manier om de luchtkwaliteit te verbeteren in de stad, is het bevorderen van de doorstroming. Dat is veel beter voor het milieu én de economie. Het zou een ware oppepper zijn voor Rotterdam als je sneller door de stad kunt. Nu doe je er overdag dik een half uur over om vanaf Blijdorp door het centrum over de Erasmusbrug te komen. Ik zou graag becijferd zien hoeveel het de economie zou opleveren als dat in een kwartier kon.

Het is eenvoudig te bewerkstelligen: Beperk desnoods het talloze aantal zebrapaden tot de helft, zodat je niet continu voor iedereen hoeft te stoppen die op zijn dooie gemak over het zebrapad slentert. Bij de zebrapaden die overblijven plaats je stoplichten die ervoor zorgen dat de wandelaars daar soms wat geduld moeten hebben voordat ze kunnen oversteken. Zelfs als over een paar decennia alle auto’s elektrisch zouden zijn, is het milieurendement wellicht minder relevant, maar is de winst voor de doorstroming en de economie enorm. Ophouden dus met het betuttelende gewauwel over milieuzones en begin met investeren in doorstroming.

Harald Roelofs

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement