Hij was die stoere bebaarde Vlaming die durfde te zeggen dat Fyra-treinstellen waardeloze, door beunhazen in elkaar geknutselde, prutswerken zijn, en dat op een moment dat alle verantwoordelijken in Nederland nog volhielden dat zulke verfijnde staaltjes van Italiaans design gewoon nog een beetje moesten acclimatiseren in het Nederlandse polderlandschap.

Descheemaecker, konden we in Nederland concluderen, was slimmer dan alle Nederlandse politici en NS-directeuren bij elkaar, vooral omdat hij niet zoveel Fyra-treinen had besteld als de NS. Logisch dus, dat Descheemaecker in het nieuwe TV-seizoen op de Vlaamse zender Vier een van de deelnemers is aan de quiz De Slimste Mens Ter Wereld. Bekende Belgen doen graag mee aan deze (al tien jaar bestaande) quiz, omdat er zoveel humor in zit dat alle deelnemers zeer sympathiek overkomen. De programmamakers kondigden aan dat de spoorbaas ‘alvast zijn verontschuldigingen aanbiedt voor de antwoorden die met een lichte vertraging komen’.

Of Descheemaecker de vrolijke quiz wint of niet, zijn imago bij het grote publiek zal voorlopig niet stuk kunnen. Zijn quizdeelname is een slimme zet, want de spoorbaas was in België vanwege het Fyra-drama wel degelijk onder vuur komen te liggen. Zo zeer, dat Descheemaecker al geen spoorbaas meer is. Er komen andere mensen aan het bewind bij de NMBS.

Dat Descheemaecker telkens beweerde dat hij slechts verantwoordelijk is geweest voor het design van de Fyra-treinen en de kwaliteitscontrole van de Fyra-stellen geheel in Nederlandse handen lag, kwam hem in België op veel kritiek te staan. ‘Het is niet logisch dat Descheemaecker 43 keer een team naar Italië stuurde om de kleur van de stoelen uit te kiezen, maar zich geen vragen stelde bij de kwaliteit van de treinstellen’, zo zei SP.A-kamerlid David Geerts in juni tegen de VRT. ‘De verantwoordelijkheid van Descheemaecker was verpletterend’ en: ‘Hij mag de dans niet ontspringen’. Nou, een dans is het wel geworden: een klassieke stoelendans van topbestuurders. Descheemaecker wordt nu voorzitter van Brussels Airport.