Een kort en dagelijks traject tussen Bilbao en Bermeo wordt het, en de organisator van de logistieke operatie komt ook weer uit Duitsland: de Hamburgse rederij E&S Tankers, de sinds vorig jaar actieve joint-venture van Essberger Tankers en Stolt Tankers.

Maar het gerekruteerde schip is dus de onder Nederlandse vlag varende, uit Dordrecht afkomstige chemicaliëntanker ‘Dutch Spirit’, een vaartuig dat bij dorstige Basken om allerlei redenen argwaan zou kunnen wekken. Al zou het natuurlijk best kunnen dat die niet allemaal weet hebben van het feit dat een vorige ‘Dutch Spirit’ in 1969 honderden tonnen van de giftige stof fenol verloor in de Nieuwe Waterweg in Rotterdam na een aanvaring met een Franse tanker.

Grootste zorg destijds was dat de nog lekkende ‘Dutch Spirit’ precies langs het punt voer waar het Rotterdamse waterleidingbedrijf drinkwater uit de rivier haalde, een kwestie die tot Kamervragen leidde maar uiteindelijk met een sisser afliep. Basken die op internet informatie inwinnen over de ‘Dutch Spirit’, komen tot hun schrik, of schik, verder terecht in een wondere wereld vol jenever, oranjebitter, Berenburg, vieux en advocaatjes met slagroom. En alsof dat allemaal nog niet verwarrend genoeg is, zouden ze zich kunnen afvragen of het wel veilig is om water te drinken uit een tanker waarin normaliter chemicaliën worden vervoerd. Geen probleem, zo stelt E&S Tankers de mensen in het NOS-verhaal gerust: dit soort schepen heeft stalen tanks met een beschermlaag waarmee je alle soorten vloeistoffen kan vervoeren.

Voordat de wereld zijn handen vol kreeg aan corona, Rusland en China, waarschuwden deskundigen al dat de volgende grote oorlogen uitgevochten zouden gaan worden vanwege gebrek aan schoon drinkwater, en dat probleem is, met ook in ons milde landje momenteel opdrogende rivieren, allesbehalve verholpen. E&S voorspelt dat we drinkwatervervoer met grote tankschepen veel vaker zullen gaan zien. Mannen als hiernaast gaan er vast en zeker veel aandeelhouderswaarde mee creëren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement