Slechts lege loodsen krijgen Schiphol nog in beweging

Column

Recent trokken zowel minister Mark Harbers als Schiphol hard aan de handrem als het gaat om het aantal vluchten op de nationale luchthaven. Voorlopig met weinig gevolgen. Air France-KLM gilt traditiegetrouw het hardst als iemand aan hun passagiersvluchten zit, maar als het luchtvracht betreft, dan hoor je ze niet, want een reductie van het aantal vrachtvluchten raakt de groep amper.

Foto: NT

Ze hebben genoeg slots voor hun gehele vloot, inclusief die van nieuwe partner CMA CGM Air Cargo, en zo staat de buitenlandse concurrentie op Schiphol toch al buitenspel, want meer slots zijn er niet. Hoezo ‘level playing field’?

Belangenbehartiger ACN is razend over de geplande vluchtreducties. Want die raken de vrachtsector hard. Feit is echter dat de luchtvracht­sector in politiek Den Haag grotendeels onbekend en onbemind is. Dat vinden zelfs de verladers, las ik laatst. Het wordt tijd dat de branche eens de hand in eigen boezem steekt. Al decennia investeert de branche nauwelijks in automatisering. Symptomatisch is het reilen en zeilen rond het Cargo Community Systeem Cargonaut, inmiddels een Schiphol-dochter.

Feit is dat de luchtvrachtsector in Den Haag nog steeds grotendeels onbekend en onbemind is

Al vier jaar wordt daar nieuwe en betere software beloofd, maar naar verluidt duurt het nog jaren voordat het nieuwe Cargonaut-gebouw er staat. Dat ACN nu op de proppen komt met een ‘green deal’ en vernieuwing wil van de luchtvrachtketen als alternatief voor krimp, komt rijkelijk laat.

Er loeren ook nog andere gevaren. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als meer airlines de bellies op de passagiersvliegtuigen sluiten voor vrachtvervoer? Immers, de tickets stijgen blijvend en de bijdrage van de vrachttonnages wordt zo al snel meer een last dan een baat. Low cost carriers maakten dat rekensommetje al eerder.

Wellicht dat Schiphol nu het voortouw neemt om te redden wat er te redden valt. Een tanende luchtvracht raakt immers ook het verhuurde vastgoed van de luchthaven. Het schrikbeeld van lege loodsen lijkt Schiphol dan nog in beweging te krijgen voor onze luchtvrachtsector.

Paul Parramore is luchtvrachtanalist. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Slechts lege loodsen krijgen Schiphol nog in beweging | NT

Slechts lege loodsen krijgen Schiphol nog in beweging

Column

Recent trokken zowel minister Mark Harbers als Schiphol hard aan de handrem als het gaat om het aantal vluchten op de nationale luchthaven. Voorlopig met weinig gevolgen. Air France-KLM gilt traditiegetrouw het hardst als iemand aan hun passagiersvluchten zit, maar als het luchtvracht betreft, dan hoor je ze niet, want een reductie van het aantal vrachtvluchten raakt de groep amper.

Foto: NT

Ze hebben genoeg slots voor hun gehele vloot, inclusief die van nieuwe partner CMA CGM Air Cargo, en zo staat de buitenlandse concurrentie op Schiphol toch al buitenspel, want meer slots zijn er niet. Hoezo ‘level playing field’?

Belangenbehartiger ACN is razend over de geplande vluchtreducties. Want die raken de vrachtsector hard. Feit is echter dat de luchtvracht­sector in politiek Den Haag grotendeels onbekend en onbemind is. Dat vinden zelfs de verladers, las ik laatst. Het wordt tijd dat de branche eens de hand in eigen boezem steekt. Al decennia investeert de branche nauwelijks in automatisering. Symptomatisch is het reilen en zeilen rond het Cargo Community Systeem Cargonaut, inmiddels een Schiphol-dochter.

Feit is dat de luchtvrachtsector in Den Haag nog steeds grotendeels onbekend en onbemind is

Al vier jaar wordt daar nieuwe en betere software beloofd, maar naar verluidt duurt het nog jaren voordat het nieuwe Cargonaut-gebouw er staat. Dat ACN nu op de proppen komt met een ‘green deal’ en vernieuwing wil van de luchtvrachtketen als alternatief voor krimp, komt rijkelijk laat.

Er loeren ook nog andere gevaren. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als meer airlines de bellies op de passagiersvliegtuigen sluiten voor vrachtvervoer? Immers, de tickets stijgen blijvend en de bijdrage van de vrachttonnages wordt zo al snel meer een last dan een baat. Low cost carriers maakten dat rekensommetje al eerder.

Wellicht dat Schiphol nu het voortouw neemt om te redden wat er te redden valt. Een tanende luchtvracht raakt immers ook het verhuurde vastgoed van de luchthaven. Het schrikbeeld van lege loodsen lijkt Schiphol dan nog in beweging te krijgen voor onze luchtvrachtsector.

Paul Parramore is luchtvrachtanalist. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement