We moeten transitie vertalen naar nieuw verdienmodel

Ton & Teu

De verstoringen in aanvoerketens, kostenontwikkelingen door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne hebben bedrijven flink beziggehouden. Het zijn onverwachte gebeurtenissen waarin de logistieke sector zich zeer volwassen en uiterst veerkrachtig heeft getoond.

Foto: NT

Ondertussen is er een andere dynamiek gaande. Deze vereist weliswaar geen acute reactie, maar wel een transitie-gerichte en toekomstbestendige aanpak. De snel toenemende wet- en regelgeving, met voorbeelden als CSRD en NIS 2, en innovaties rondom energie, digitalisering en de arbeidsmarkt leiden binnen ieder logistiek bedrijf tot fundamentele veranderingen.

Al die veranderingen doen een flink beroep op de vaardigheden van managers om bedrijven toekomstbestendig te maken. De grootste uitdaging daarbij is, hoe zij deze nieuwe dynamiek commercieel kunnen vertalen naar een toekomstbestendig verdienmodel. Voor bedrijven met een grote omvang is dit al geen makkelijke klus, laat staan voor de grote aantallen kleine en middelgrote bedrijven in de logistiek.

Bedreigingen zijn er in dit proces zeker, maar ook de kansen liggen voor het oprapen

Er is echter geen keuze. De transitie vraagt om nieuw leiderschap. Heldere visie, daadkracht en empathie zijn nodig om de juiste strategie uit te zetten, een strategie die voor het bedrijf en vooral de klanten relevant is.

Bedreigingen zijn er in dit proces zeker, maar ook de kansen liggen voor het oprapen. Zoals het uitbreiden van strategische logistieke partnerships, gericht op het samen verlagen van de CO₂-uitstoot en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Andere voorbeelden zijn de opzet van een slim energiesysteem voor de transitie naar een zero-emissiewagenpark en geavanceerde data-analyse die leidt tot een heldere duurzaamheidsrapportage. Dat helpt bedrijven ook in de positionering naar hun medewerkers en klanten. Dat is tevens een prima basis voor de financiering van de investeringen die nodig zijn om het logistieke bedrijf te laten groeien naar een volgende fase.

Het vierde kwartaal staat voor de deur. Dat betekent nieuwe contractonderhandelingen. Het is de ideale gelegenheid om een mogelijk partnership concreter vorm te geven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

We moeten transitie vertalen naar nieuw verdienmodel | NT

We moeten transitie vertalen naar nieuw verdienmodel

Ton & Teu

De verstoringen in aanvoerketens, kostenontwikkelingen door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne hebben bedrijven flink beziggehouden. Het zijn onverwachte gebeurtenissen waarin de logistieke sector zich zeer volwassen en uiterst veerkrachtig heeft getoond.

Foto: NT

Ondertussen is er een andere dynamiek gaande. Deze vereist weliswaar geen acute reactie, maar wel een transitie-gerichte en toekomstbestendige aanpak. De snel toenemende wet- en regelgeving, met voorbeelden als CSRD en NIS 2, en innovaties rondom energie, digitalisering en de arbeidsmarkt leiden binnen ieder logistiek bedrijf tot fundamentele veranderingen.

Al die veranderingen doen een flink beroep op de vaardigheden van managers om bedrijven toekomstbestendig te maken. De grootste uitdaging daarbij is, hoe zij deze nieuwe dynamiek commercieel kunnen vertalen naar een toekomstbestendig verdienmodel. Voor bedrijven met een grote omvang is dit al geen makkelijke klus, laat staan voor de grote aantallen kleine en middelgrote bedrijven in de logistiek.

Bedreigingen zijn er in dit proces zeker, maar ook de kansen liggen voor het oprapen

Er is echter geen keuze. De transitie vraagt om nieuw leiderschap. Heldere visie, daadkracht en empathie zijn nodig om de juiste strategie uit te zetten, een strategie die voor het bedrijf en vooral de klanten relevant is.

Bedreigingen zijn er in dit proces zeker, maar ook de kansen liggen voor het oprapen. Zoals het uitbreiden van strategische logistieke partnerships, gericht op het samen verlagen van de CO₂-uitstoot en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Andere voorbeelden zijn de opzet van een slim energiesysteem voor de transitie naar een zero-emissiewagenpark en geavanceerde data-analyse die leidt tot een heldere duurzaamheidsrapportage. Dat helpt bedrijven ook in de positionering naar hun medewerkers en klanten. Dat is tevens een prima basis voor de financiering van de investeringen die nodig zijn om het logistieke bedrijf te laten groeien naar een volgende fase.

Het vierde kwartaal staat voor de deur. Dat betekent nieuwe contractonderhandelingen. Het is de ideale gelegenheid om een mogelijk partnership concreter vorm te geven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement