Dat melden Belgische media. Zulke stroomschepen worden nu vooral gebruikt als noodoplossing in ontwikkelingslanden. Het zou de allereerste keer zijn dat ze in Europa worden ingezet. Omdat momenteel maar een van de zeven kernreactoren in België werkt, dreigt vanaf volgende maand een stroomtekort.

De Power Barge Corporation uit de Amerikaanse stad Houston heeft van Engie Electrabel de vraag gekregen of drijvende olie- en gascentrales ingeschakeld kunnen worden om het energietekort aan te vullen. De groep heeft twee schepen beschikbaar, in de Dominicaanse Republiek en in India, maar zou zes maanden nodig hebben om die operationeel te krijgen.

Vlaamse havens

De Turkse marktleider Karadeniz kan in twintig dagen een drijvend stroomplatform uit de Middellandse Zee naar België slepen en heeft veertig dagen nodig om een stroomschip uit het Verre Oosten naar België te varen. Samen zijn de twee stroomschepen goed voor een capaciteit van 360 megawatt, op te voeren tot 900 megawatt.

‘We hebben gesprekken met twee energieleveranciers en houden contact met de Belgische overheidsdienst van Energie’, bevestigt John Cockin, vicepresident Europa bij Karadeniz. Als mogelijke locaties noemt hij de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Oostende. Inmiddels heeft Duitsland België steun toegezegd bij het afwenden van dreigende energietekorten.