De vakbond heeft het bedrijf, onderdeel van HES International, een ultimatum gestuurd dat vrijdag om 12.00 uur afloopt. Als EBS voor die tijd niet akkoord gaat met eisen van de werknemers voor een nieuwe cao volgen er ‘werkonderbrekingen voor kortere of langere duur’, laat FNV-bestuurder Cees Bos weten.

Loonsverhoging

De bond eist een loonsverhoging van 3% per jaar bovenop de automatische prijscompensatie, reparatie van het derde WW-jaar en een deeltijdregeling voor ouderen. Daarnaast wil de bond afspraken maken ‘over voldoende personeel om de werkdruk aan te pakken’.

Volgens Bos hebben de leden het bod van de directie voor een nieuwe cao als ‘veel te mager’ afgewezen. Dat bevat volgens hem een loonsverhoging van 2,5% in 2020 en 1% in 2021. Ook zijn de leden ontevreden over het bod ten aanzien van voldoende personeel, reparatie van het derde WW-jaar en de ouderenregeling.

12 miljoen ton

EBS slaat jaarlijks zo’n twaalf miljoen ton droog massagoed als agribulk, steenkool en houtpellets over op zijn twee terminals in het Europoort- en Botlekgebied. Volgens Bos kunnen productiebedrijven die afhankelijk zijn van deze grondstoffen in de problemen komen als de acties langer duren.