Dat is het eerste, dan wel laatste, deel van de Betuweroute en is de spooraansluiting van het Europoort-gebied en de Maasvlakte. Met het totale project is een investering van 300 miljoen euro gemoeid.

Havenbedrijf Rotterdam verwacht dat eind volgend jaar de eerste treinen via deze route in plaats van via de Calandbrug over het Calandkanaal kunnen rijden. Deze weg- en spoorbrug heeft veelvuldig last van storingen en vormt bovendien een obstakel voor de scheepvaart. Ook hebben inwoners van het naburige Rozenburg last van het lawaai van de treinen die over de stalen brug rijden.

Tekst loopt door onder foto.

4500 ton

De twintig meter brede en 4500 ton zware brug is gebouwd door de Belgische staalconstructeur Iemants, onderdeel van de Smulders-groep. Het bedrijf maakt samen met Dura Vermeer, Mobilis. Besix en Hollandia deel uit van de bouwcombinatie SaVe, die het totale project uitvoert.

Bekijk de video: