Dat bevestigt het bedrijf na berichtgeving van RTL Z over de plotselinge directiewisseling, waarbij ook de financieel directeur is vervangen. Daaruit blijkt dat Riemen, die ruim 21 jaar topman was van de Rotterdamse groep, zich bij de Ondernemingskamer tevergeefs heeft verzet tegen zijn ontslag.

Breakbulk-divisie

Riemen zou de breakbulk-divisie hebben willen verkopen om leningen af te lossen en dividend uit te keren. Ook zou daarmee meer ruimte ontstaan om te investeren in de divisie logistieke dienstverlening, een onderdeel dat de laatste jaren fors is uitgebreid. Geuther, die direct en indirect 78% van de aandelen in handen heeft, voelde echter niets voor het afstoten van de breakbulk-activiteiten, waarin veel geld is geïnvesteerd.

In het vrijdag uitgegeven persbericht geeft de groep geen verklaring voor het plotselinge vertrek van de 55-jarige Riemen. Opvallend is wel dat hij daarin niet door het bedrijf bedankt wordt voor bewezen diensten, hetgeen gebruikelijk is. Wel bedankt zijn opvolger, de 39-jarige Rik Pek, hem ‘voor al het werk dat is gedaan om het bedrijf te brengen waar het nu staat’. Geuther laat optekenen dat ‘mensen veranderen, maar het schip op koers blijft’.

Jaarverslagen

Uit de meest recent gedeponeerde jaarverslagen blijkt dat de groep in 2018 en 2019 niet in de rode cijfers zat. In 2019 boekte Broekman een winst van 5,8 miljoen euro, maar die was vrijwel geheel toe te schrijven aan een fiscale meevaller van 4,7 miljoen op verliezen bij een acquisitie van een bedrijf in België. Verder was er een aftrekpost van ruim 800.000 euro aan ‘badwill’. Het resultaat voor belasting in 2019 kwam uit op slechts 95.280 euro. In 2018 boekte de groep nog een winst van 8,7 miljoen euro.

Opvallend is dat dat de netto-omzet in 2019 met maar liefst 44% steeg van 160 miljoen naar 231 miljoen euro. Die stijging vloeide grotendeels voort uit de overname van de Belgische en Nederlandse activiteiten van VLS-Group, dat zich bezighoudt met de logistiek rondom verpakte en speciale chemicaliën. Riemen noemde die overname eind 2018 ‘een belangrijke mijlpaal’ voor Broekman Logistics.

Broekman-woordvoerder Rutger Bonsel bevestigt dat het conflict over de toekomst van de divisie Breakbulk de aanleiding vormde voor het gedwongen vertrek van Riemen. Hij bevestigt verder dat de voormalige topman een ‘non disclosure agreement’ heeft getekend en dus geen commentaar op zijn vertrek zal geven.

Lees ook: Broekman vervangt zowel ceo als cfo, Raymond Riemen weg