Daarmee zegt de haven het verlies door de coronacrisis stapsgewijs in te halen.

Op en af

De goederenoverslag via zeevaart was weer op hetzelfde niveau als vorig jaar, maar dat geldt niet voor de binnenvaart. De totale overslag via de binnenvaart gedurende het eerste kwartaal van dit jaar is met 7,5% gedaald en bedraagt 14,2 miljoen ton.

Verschillende ladingsstromen tikten ook nog niet de volumes aan van vorig jaar. Zo daalde het stukgoed met 4,1% tot 2,5 miljoen ton. Ook de vloeibare bulk ging er op achteruit met 3,4% tot 4,3 miljoen ton. Voornamelijk de aanvoer van petroleumbrandstoffen en energiegassen liep volgens het havenbedrijf terug. Ook het aandeel van containers nam af met 8,4% tot 0,6 miljoen.

Daarnaast laat het havenbedrijf weten dat bij de belangrijkste handelspartners de goederenoverslag met Groot-Brittannië nog steeds verliezen optekent (-13,1%).

Daarentegen nam het rorovervoer met bijna 13% toe tot 1 miljoen ton tegenover het eerste kwartaal van 2020. De overslag van droge bulk kwam met een stijging van 1,5% uit op 8,4 miljoen ton. De groei was vooral zichtbaar bij de overslag van droge meststoffen en schroot, aldus het havenbedrijf.

Herstel

In januari presenteerde North Sea Port nog hun jaarcijfers die een daling van ruim 11% overslag (63,5 miljoen) lieten zien in 2020, vergeleken met het jaar daarvoor. Het gevolg hiervan was volgens het havenbedrijf een combinatie van de coronacrisis, brexit en het instorten van de olieprijs.

North Sea Port laat weten dat in januari nog 2% verlies is geleden en in februari 0,8%, waar er in maart een stijging was van 1%. Bij een gelijkwaardige goederenoverslag gedurende de volgende kwartalen, kan volgens het havenbedrijf het verlies van 11% van het coronajaar 2020 (tegenover 2019) ‘wellicht voor zowat de helft worden goedgemaakt’. Dit ligt volgens het havenbedrijf in lijn met de prognose van een (volledig) herstel tegen eind 2022.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement