Russische lading in Nederlandse havens keldert, VS nu koploper

CBS

De Verenigde Staten hebben de plaats van Rusland ingenomen als grootste herkomstland van goederen die in de Nederlandse havens worden overgeslagen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Foto: Danny Cornelissen

In het eerste kwartaal van dit jaar werd er 14,4 miljoen ton uit de VS afkomstige lading afgehandeld, ruim twee miljoen ton meer dan vorig jaar. In het eerste kwartaal van vorig jaar kwam er nog 19,2 miljoen ton uit Rusland, bijna tien miljoen ton meer dan de 9,8 miljoen uit de VS.

Europese sancties

De ladingstroom uit Rusland is in het eerste kwartaal ten opzichte van vorig jaar met 80% gekelderd tot slechts 3,9 miljoen ton. Dat is vooral toe te schrijven aan de Europese sancties tegen het land waardoor de aanvoer van ruwe olie, olieproducten en steenkool kelderde. Hoewel die grotendeels vorig jaar al van kracht waren, was Rusland in 2022 nog wel het land waar de meeste lading vandaan kwam, aldus het CBS.

De overige landen in de top-5 van geloste goederen in het eerste kwartaal van dit jaar waren het Verenigd Koninkrijk (10,8 miljoen ton), Noorwegen (6,8 miljoen ton), China (5,7 miljoen ton) en Brazilië (5,3 miljoen ton).

De totale aan- en afvoer van goederen in Nederlandse zeehavens is vorig jaar in vergelijking met 2021 met 1,2% gestegen tot 622 miljoen ton. Er werden vooral meer goederen gelost (+ 4,6%); geladen goederen daalden juist (-5,8%). De aanvoer van goederen uit Rusland daalde in heel 2022 met bijna een kwart ten opzichte van het jaar ervoor.

Steenkool

Van de droge bulkgoederen werd volgens de CBS-cijfers vooral meer steenkool aangevoerd, ruim 21 procent meer dan een jaar eerder. Er werden daarentegen minder erts gelost (-10,2 procent). Vooral uit Oekraïne werd minder erts aangevoerd, van anderhalf miljoen ton in 2021 naar 160.000 ton in 2022).

Het totale gewicht van de goederenaanvoer per container daalde vorig jaar flink, met ruim 7%, het gewicht in afgevoerde containers daalde zelfs met bijna 14%. Dit kwam volgens het CBS mede doordat het containerverkeer van en naar Rusland vrijwel stilviel na de invasie in Oekraïne.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Russische lading in Nederlandse havens keldert, VS nu koploper | NT

Russische lading in Nederlandse havens keldert, VS nu koploper

CBS

De Verenigde Staten hebben de plaats van Rusland ingenomen als grootste herkomstland van goederen die in de Nederlandse havens worden overgeslagen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Foto: Danny Cornelissen

In het eerste kwartaal van dit jaar werd er 14,4 miljoen ton uit de VS afkomstige lading afgehandeld, ruim twee miljoen ton meer dan vorig jaar. In het eerste kwartaal van vorig jaar kwam er nog 19,2 miljoen ton uit Rusland, bijna tien miljoen ton meer dan de 9,8 miljoen uit de VS.

Europese sancties

De ladingstroom uit Rusland is in het eerste kwartaal ten opzichte van vorig jaar met 80% gekelderd tot slechts 3,9 miljoen ton. Dat is vooral toe te schrijven aan de Europese sancties tegen het land waardoor de aanvoer van ruwe olie, olieproducten en steenkool kelderde. Hoewel die grotendeels vorig jaar al van kracht waren, was Rusland in 2022 nog wel het land waar de meeste lading vandaan kwam, aldus het CBS.

De overige landen in de top-5 van geloste goederen in het eerste kwartaal van dit jaar waren het Verenigd Koninkrijk (10,8 miljoen ton), Noorwegen (6,8 miljoen ton), China (5,7 miljoen ton) en Brazilië (5,3 miljoen ton).

De totale aan- en afvoer van goederen in Nederlandse zeehavens is vorig jaar in vergelijking met 2021 met 1,2% gestegen tot 622 miljoen ton. Er werden vooral meer goederen gelost (+ 4,6%); geladen goederen daalden juist (-5,8%). De aanvoer van goederen uit Rusland daalde in heel 2022 met bijna een kwart ten opzichte van het jaar ervoor.

Steenkool

Van de droge bulkgoederen werd volgens de CBS-cijfers vooral meer steenkool aangevoerd, ruim 21 procent meer dan een jaar eerder. Er werden daarentegen minder erts gelost (-10,2 procent). Vooral uit Oekraïne werd minder erts aangevoerd, van anderhalf miljoen ton in 2021 naar 160.000 ton in 2022).

Het totale gewicht van de goederenaanvoer per container daalde vorig jaar flink, met ruim 7%, het gewicht in afgevoerde containers daalde zelfs met bijna 14%. Dit kwam volgens het CBS mede doordat het containerverkeer van en naar Rusland vrijwel stilviel na de invasie in Oekraïne.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement