Bunkermeetsysteem in 2026 verplicht in Rotterdam, Antwerpen en Zeebrugge

Mass flow meter

De havens van Rotterdam, Antwerpen en Zeebrugge stellen vanaf 2026 het gebruik van een mass flow meter bij de levering van brandstof  aan zeeschepen verplicht. Dit hebben havenbeheerders Port of Rotterdam en Port of Antwerp Bruges bekendgemaakt.

Foto: Havenbedrijf Rotterdam

Die laatste kondigde eind vorig jaar al samen met Port of Rotterdam aan dat dit gecertificeerde meetsysteem verplicht zou worden, maar noemde toen nog geen datum. De havens in de Benelux volgen daarmee het voorbeeld van Singapore, veruit ‘s werelds belangrijkste bunkerhaven, die het gebruik van de mass flow meter zeven jaar geleden al verplicht stelde.

De havenautoriteiten zeggen de bunkermarkt van Antwerpen, Zeebrugge en Rotterdam ‘transparanter, efficiënter en betrouwbaarder’ te willen maken. In de praktijk komt het er vooral op neer dat afnemers, zoals de containerrederijen, meer zekerheid willen dat ze ingekochte volumes ook daadwerkelijk geleverd krijgen.

Onnauwkeurig

Nu wordt de geleverde hoeveelheid in veel gevallen nog niet nauwkeurig gemeten, maar berekend. Dit is een bron van geschillen tussen leveranciers en afnemers. Omdat het vaak om hoeveelheden van duizenden tonnen brandstof gaat, kan dit leiden tot forse verschillen op de rekening.

De havens hebben de afgelopen maanden ‘alle noden en wensen’ van belanghebbenden in kaart gebracht en zo ‘een realistisch stappenplan’ uitgestippeld om de mass flow in te voeren. De bunkersector zelf heeft lang aangehikt tegen het verplichte gebruik ervan, omdat het gaat om dure systemen die al gauw een investering van een ton vergen.

Vergunning

Van de ongeveer 170 bunkerschepen in Rotterdam, Antwerpen en Zeebrugge zijn er momenteel veertig mee uitgerust. De havens hebben daarom voor 1 januari 2026 als invoeringsdatum gekozen, zodat de bedrijven nog ruim twee jaar de tijd hebben om hun schepen en systemen aan te passen.

Zowel in Rotterdam als in Antwerpen-Zeebrugge werd enkele jaren geleden al een vergunningstelsel voor de bunkersector ingevoerd. In de Belgische vergunning is het toekomstige verplichte gebruik van de mass flow meter al opgenomen. De vergunning voor bunkertransporteurs in Rotterdam moet nog worden aangepast.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Bunkermeetsysteem in 2026 verplicht in Rotterdam, Antwerpen en Zeebrugge | NT

Bunkermeetsysteem in 2026 verplicht in Rotterdam, Antwerpen en Zeebrugge

Mass flow meter

De havens van Rotterdam, Antwerpen en Zeebrugge stellen vanaf 2026 het gebruik van een mass flow meter bij de levering van brandstof  aan zeeschepen verplicht. Dit hebben havenbeheerders Port of Rotterdam en Port of Antwerp Bruges bekendgemaakt.

Foto: Havenbedrijf Rotterdam

Die laatste kondigde eind vorig jaar al samen met Port of Rotterdam aan dat dit gecertificeerde meetsysteem verplicht zou worden, maar noemde toen nog geen datum. De havens in de Benelux volgen daarmee het voorbeeld van Singapore, veruit ‘s werelds belangrijkste bunkerhaven, die het gebruik van de mass flow meter zeven jaar geleden al verplicht stelde.

De havenautoriteiten zeggen de bunkermarkt van Antwerpen, Zeebrugge en Rotterdam ‘transparanter, efficiënter en betrouwbaarder’ te willen maken. In de praktijk komt het er vooral op neer dat afnemers, zoals de containerrederijen, meer zekerheid willen dat ze ingekochte volumes ook daadwerkelijk geleverd krijgen.

Onnauwkeurig

Nu wordt de geleverde hoeveelheid in veel gevallen nog niet nauwkeurig gemeten, maar berekend. Dit is een bron van geschillen tussen leveranciers en afnemers. Omdat het vaak om hoeveelheden van duizenden tonnen brandstof gaat, kan dit leiden tot forse verschillen op de rekening.

De havens hebben de afgelopen maanden ‘alle noden en wensen’ van belanghebbenden in kaart gebracht en zo ‘een realistisch stappenplan’ uitgestippeld om de mass flow in te voeren. De bunkersector zelf heeft lang aangehikt tegen het verplichte gebruik ervan, omdat het gaat om dure systemen die al gauw een investering van een ton vergen.

Vergunning

Van de ongeveer 170 bunkerschepen in Rotterdam, Antwerpen en Zeebrugge zijn er momenteel veertig mee uitgerust. De havens hebben daarom voor 1 januari 2026 als invoeringsdatum gekozen, zodat de bedrijven nog ruim twee jaar de tijd hebben om hun schepen en systemen aan te passen.

Zowel in Rotterdam als in Antwerpen-Zeebrugge werd enkele jaren geleden al een vergunningstelsel voor de bunkersector ingevoerd. In de Belgische vergunning is het toekomstige verplichte gebruik van de mass flow meter al opgenomen. De vergunning voor bunkertransporteurs in Rotterdam moet nog worden aangepast.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement