Bouw nieuwe containerterminal Montreal eindelijk in zicht

1,15 miljoen teu

De regering van Canada draagt 150 miljoen Canadese dollar (104 miljoen euro) bij aan de bouw van een nieuwe containerterminal in de haven van Montreal.

Foto: Port Montreal

Daarmee komt de start van het project, waar al meer dan tien jaar aan wordt gewerkt, een forse stap dichterbij. De bouwplannen omvatten een terminal met een kade van 675 meter met twee ligplaatsen, goed voor een capaciteit van 1,15 miljoen teu. De haven in het westen van Canada is nu goed voor ongeveer twee miljoen teu per jaar.

Port of Montreal wil het project volgend jaar in gang zetten. De havenbeheerder gaat op zoek naar een private partner voor de bouw en de exploitatie van de terminal inclusief spooraansluiting volgens een zogenoemde design-build-finance-operate-maintain-overeenkomst. De havenbeheerder zelf neemt de watergebonden infrastructuur voor zijn rekening.

Rond 1990 werd al een lap grond van bijna 500 hectare met vier kilometer oeverlengte in de gemeente Contrecœur ten noorden van Montreal langs de Saint Lawrence Seaway voor de ontwikkeling van  havenactiviteiten gekocht. Deze 600 kilometer lange, gekanaliseerde rivier verbindt de Noord-Amerikaanse Great Lakes met de Atlantische Oceaan.

Vier jaar geleden sloot de havenbeheerder een kredietfaciliteit van 300 miljoen dollar (210 miljoen euro) af bij Canada Infrastructure Bank en twee jaar zegde de provincie Quebec 55 miljoen (40 miljoen euro) toe. De containeroverslag vindt nu nog plaats op drie kleinere terminals vlakbij het centrum van de Canadese miljoenenstad.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Bouw nieuwe containerterminal Montreal eindelijk in zicht | NT

Bouw nieuwe containerterminal Montreal eindelijk in zicht

1,15 miljoen teu

De regering van Canada draagt 150 miljoen Canadese dollar (104 miljoen euro) bij aan de bouw van een nieuwe containerterminal in de haven van Montreal.

Foto: Port Montreal

Daarmee komt de start van het project, waar al meer dan tien jaar aan wordt gewerkt, een forse stap dichterbij. De bouwplannen omvatten een terminal met een kade van 675 meter met twee ligplaatsen, goed voor een capaciteit van 1,15 miljoen teu. De haven in het westen van Canada is nu goed voor ongeveer twee miljoen teu per jaar.

Port of Montreal wil het project volgend jaar in gang zetten. De havenbeheerder gaat op zoek naar een private partner voor de bouw en de exploitatie van de terminal inclusief spooraansluiting volgens een zogenoemde design-build-finance-operate-maintain-overeenkomst. De havenbeheerder zelf neemt de watergebonden infrastructuur voor zijn rekening.

Rond 1990 werd al een lap grond van bijna 500 hectare met vier kilometer oeverlengte in de gemeente Contrecœur ten noorden van Montreal langs de Saint Lawrence Seaway voor de ontwikkeling van  havenactiviteiten gekocht. Deze 600 kilometer lange, gekanaliseerde rivier verbindt de Noord-Amerikaanse Great Lakes met de Atlantische Oceaan.

Vier jaar geleden sloot de havenbeheerder een kredietfaciliteit van 300 miljoen dollar (210 miljoen euro) af bij Canada Infrastructure Bank en twee jaar zegde de provincie Quebec 55 miljoen (40 miljoen euro) toe. De containeroverslag vindt nu nog plaats op drie kleinere terminals vlakbij het centrum van de Canadese miljoenenstad.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement