Experts: ‘nine/eleven’ dreigt ook op zee

Deskundigen van de marine waarschuwen voor aanslagen op zeeschepen en havens die evenveel effecten kunnen hebben als de aanslagen in New York van een decennium geleden.

In het Canadese Halifax kwamen de afgelopen week zo’n 250 nautische experts van marines, organisaties en onderzoekers uit een aantal landen gedurende drie dagen bijeen om over de veiligheid op zee te overleggen.

Volgens de Duitse kapitein ter zee Lutz Panknier, die het congres bijwoonde, wordt de dreiging van terrorisme op zee nog zwaar onderschat. “Een 11 september op zee is mogelijk”, zei Panknier na afloop van de conferentie tegen ons Duitse zusterblad Deutsche Verkehrs Zeitung.

Hij wees op het nog groeiende belang van de scheepvaart voor de mondiale economie. Immers, 90% van de wereldhandel wordt overzee vervoerd en ook voor onze energievoorziening zijn we voor een grootvan de scheepvaart afhankelijk. Dat zal alleen nog maar toenemen naarmate de opkomende economieën blijven groeien.

Tijdens de conferentie werd onder meer het gevaar gesignaleerd dat terroristen havens met mijnen ontoegankelijk kunnen maken. Dat is volgens kapitein Panknier een grotere bedreiging dan de piraterij voor de kusten van Afrika. Volgens hem is de internationale samenwerking bij de terrorismebestrijding overigens zo goed dat we in staat moeten zijn om aanslagen te voorkomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Experts: ‘nine/eleven’ dreigt ook op zee | NT

Experts: ‘nine/eleven’ dreigt ook op zee

Deskundigen van de marine waarschuwen voor aanslagen op zeeschepen en havens die evenveel effecten kunnen hebben als de aanslagen in New York van een decennium geleden.

In het Canadese Halifax kwamen de afgelopen week zo’n 250 nautische experts van marines, organisaties en onderzoekers uit een aantal landen gedurende drie dagen bijeen om over de veiligheid op zee te overleggen.

Volgens de Duitse kapitein ter zee Lutz Panknier, die het congres bijwoonde, wordt de dreiging van terrorisme op zee nog zwaar onderschat. “Een 11 september op zee is mogelijk”, zei Panknier na afloop van de conferentie tegen ons Duitse zusterblad Deutsche Verkehrs Zeitung.

Hij wees op het nog groeiende belang van de scheepvaart voor de mondiale economie. Immers, 90% van de wereldhandel wordt overzee vervoerd en ook voor onze energievoorziening zijn we voor een grootvan de scheepvaart afhankelijk. Dat zal alleen nog maar toenemen naarmate de opkomende economieën blijven groeien.

Tijdens de conferentie werd onder meer het gevaar gesignaleerd dat terroristen havens met mijnen ontoegankelijk kunnen maken. Dat is volgens kapitein Panknier een grotere bedreiging dan de piraterij voor de kusten van Afrika. Volgens hem is de internationale samenwerking bij de terrorismebestrijding overigens zo goed dat we in staat moeten zijn om aanslagen te voorkomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement