Dat meldt het Deense ShippingWatch. De installatie wordt gevoed met groene stroom en krijgt een vermogen van honderd megawatt. Volgens klimaatminister Dan Jørgensen moet de overeenkomst Nederland helpen om zijn Europese klimaatdoelstelling te halen.

Boete

Minister Eric Wiebes heeft het parlement vrijdag laten weten dat de doelstelling van 14% hernieuwbare energie aan het einde van het jaar niet haalbaar is. Maar volgens hem kan met een ‘statistische overdracht’ de Europese doelstelling alsnog worden gerealiseerd. Als dat niet lukt, kan Nederland in gebreke worden gesteld en zou er uiteindelijk een boete kunnen worden opgelegd.

Denemarken heeft zich ten doel gesteld om in 2027 alle stroom uit duurzame bronnen te produceren. Inmiddels wordt ongeveer de helft van alle elektriciteit met windenergie opgewekt. Daarmee staat het bedrijf ver bovenaan op de Europese ranglijst.

‘Ideaal’

Het Deense klimaatministerie noemt de overeenkomst ‘ideaal’ omdat het land zo zijn sterke positie in de windsector met ‘omvangrijke ervaring’ van Nederland met de productie van waterstof.