Daarbij bestond 30 tot 40% van de vrachtvluchten uit passagiersvluchten met enkel vracht aan boord. ‘Ook bij de expresdiensten zien we een sterke stijging van 18%. Dankzij dit resultaat blijft Brussels Airport de mondiale en Europese luchtvrachtgroei overstijgen’, aldus de directie.

Getruckte vracht

In totaal werd er in 2020 646.540 ton goederen vervoerd (luchtvracht en getruckte vracht), een lichte daling van 3% ten opzichte van 2019. De daling van het volume getruckte vracht lag op 19%. Daarnaast werden er 54% minder vracht vervoerd in het segment passagiersvluchten, door de lockdown. In totaal werden er vorig jaar bijna 70% minder passagiersvluchten uitgevoerd op Brussels Airport vergeleken met 2019.

In december, over het algemeen een zeer belangrijke maand voor het vrachtvervoer, daalde de luchtvracht op Brussels Airport met 3,4%. Onder meer was er sprake van minder export dan in 2019. Daar stond tegenover dat Brussels Airport het transport van de covid-19 vaccins van geleidelijk toenam. ‘In totaal zijn er al meer dan 10 miljoen vaccins naar bestemmingen over de hele wereld gebracht’, aldus de luchthaven. Het aantal vrachtvluchten nam in december met ruim 40% toe vergeleken met dezelfde maand in 2019.

Vrachtbaas

Brussels Airport maakte ook bekend dat Geert Aerts de nieuwe directeur cargo & logistics wordt van de luchthaven. Hij volgt Steven Polmans op die eind december vertrok. Aerts is afkomstig van het bedrijf CAE Inc, waar hij de verantwoordelijkheid had over 16 opleidingscentra voor piloten in Europa, het Mideen oosten en Afrika.