De Duitse minister voor Europese zaken, Michael Roth, zette in Brussel alvast de toon. Er is sinds het vorige uitstel van de Brexit-datum van 29 maart feitelijk niets veranderd in het Britse standpunt, zei hij voorafgaande aan een bijeenkomst met zijn collega’s uit de andere lidstaten.

Vervroegde verkiezingen

May brengt daar tegenin dat ze overleg is begonnen met de Britse oppositieleider, Jeremy Corbyn (Labour). Tot dusver heeft dat weinig opgeleverd. Corbyn stuurt aan op vervroegde verkiezingen voor het Britse parlement.

Zijn partij is in meerderheid ook voorstander van een nieuw referendum over de uittreding uit de Europese Unie. Buitendien wil Corbyn dat het Verenigd Koninkrijk in elk geval een douane-unie met de EU behoudt. In het Lagerhuis zijn deze voorstellen tot dusver weggestemd.

‘Hard Brexit’ op vrijdag?

Zodoende blijft het risico van een Brexit zonder enige overeenkomst met de Unie, per vrijdag aanstaande, levensgroot. Van bondskanselier Angela Merkel kan May nog enige steun verwachten voor een verder kortstondig uitstel, om een ‘flitsscheiding’ te voorkomen. Bij de Franse president, Emmanuel Macron, lijkt het geduld op te zijn. Hij zal hooguit instemmen met een langdurig uitstel, voor anderhalf jaar of meer, of voor afstel.

De president van de Europese Raad, Donald Tusk, is genegen de Britten een langer uitstel te gunnen. Een kort uitstel, tot medio dit jaar, zal hij er bij alle 27 resterende lidstaten moeten zien door te slepen. De Europese Ministerraad komt morgen, woensdag, bijeen.

Als het tot een uitstel komt van 2,5 maand, zal het Verenigd Koninkrijk moeten deelnemen aan de Europese verkiezingen, die tussen 23 en 26 mei plaatsvinden. Dat vooruitzicht wordt door veel ‘Brexiteers’ verafschuwd. Tegelijk wil een meerderheid van het Lagerhuis dat een scheiding zonder overeenkomst wordt voorkomen.