Veel waarnemers, zoals bijvoorbeeld vandaag aan het woord gelaten door de BBC, houden het erop dat de lidstaten akkoord gaan met uitstel. De vraag is nog: tot wanneer. De Britse premier, Theresa May, heeft dinsdag een rondreis gemaakt naar Berlijn en Parijs.

Instemming Merkel

Ze heeft naar verluidt de instemming op zak van bondskanselier Angela Merkel voor enig uitstel. De Franse president, Emmanuel Macron, zou voor een langer uitstel zijn, bijvoorbeeld tot eind dit jaar, of zelfs voor onbepaalde tijd.

De lidstaten die in de Unie blijven, 27 in getal, beginnen de besluiteloosheid in het Verenigd Koninkrijk moe te worden. De meeste van hen willen niet weer voortdurend met verzoeken om kort uitstel worden geconfronteerd. De kans is dus reëel dat het tot een langer uitstel komt.

Verkiezingen

Dat betekent dat het VK moet deelnemen aan de Europese verkiezingen, die op 23 mei beginnen en drie dagen duren. Of May hiermee in het Britse Lagerhuis wegkomt, is af te wachten.

Lukt het haar niet, dan is het EU-lidmaatschap van haar land komende vrijdag op elf uur Britse tijd ten einde, zonder dat het VK enige overeenkomst met de Unie over de scheidingsvoorwaarden heeft weten te bereiken.