De rederij, die zich vooral bezighoudt met het vervoer van olie en LNG, wil de opbrengst gebruiken voor de financiering van nieuwe projecten en het terugbrengen van zijn schuldenlast. Reuters stelt op basis van informatie uit bankierskringen dat de totale waarde van het bedrijf rond de tien miljard dollar ligt.

Die schatting is gebaseerd op de operationele winst (ebitda) van iets meer dan een miljard dollar vorig jaar. Vergelijkbare aandelen worden voor zeven tot twaalf keer de ebitda verhandeld. Branchegenoten zijn onder meer Scorpio Tankers, Frontline, Golar LNG Partners, Hoegh LNG Partners, Gaslog, Cosco Shipping Energy Transport en China Merchants Energy Shipping.

De Russische staat broedt al jaren op plannen om de rederij via een beursgang gedeeltelijk te privatiseren en blijft ook daarna de grootste aandeelhouder. Volgens topman Igor Tonkovidov zal minstens de helft van de nettowinst van dit jaar als dividend worden uitgekeerd. De winstdoelstelling is 225 miljoen dollar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement