Spoorlobby verlangt snellere douanecontroles

Spoorvervoer

Treinen staan door de geïntensiveerde grenscontroles aan de Duitse, Oostenrijkse en Italiaanse grenzen nu op het traject München-Verona gemiddeld vier uur stil.

Volgens de spoorlobby Allianz pro Schiene stelt dit het goederenvervoer over het spoor op achterstand ten opzichte van het wegvervoer. Wegvervoerders worden evengoed gehinderd door de controles aan de Europese binnengrenzen, erkent directeur Dirk Flege van de Allianz, maar het spoorvervoer misschien nog meer.

Volgens Flege dreigen verladers wegens de vertragingen op het spoor hun lading weer op de weg te zetten. Hij schat dat de kosten van spoorvervoer door de controles met een kwart kunnen oplopen. Een probleem is volgens de Allianz pro Schiene dat de douane veel te weinig mensen inzet om treinen te controleren op meereizende illegale immigranten.

Per uur kunnen, zegt Flege, slechts twee treinen worden gecontroleerd. Als zich tussen Duitsland en Italië zes goederentreinen per uur aan de grenzen komen melden, ontstaan opstoppingen op het spoor. Zijn organisatie wil dat meer douanepersoneel wordt ingezet in bijvoorbeeld het Beierse Rosenheim, nabij de grens met Oostenrijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Spoorlobby verlangt snellere douanecontroles | NT

Spoorlobby verlangt snellere douanecontroles

Spoorvervoer

Treinen staan door de geïntensiveerde grenscontroles aan de Duitse, Oostenrijkse en Italiaanse grenzen nu op het traject München-Verona gemiddeld vier uur stil.

Volgens de spoorlobby Allianz pro Schiene stelt dit het goederenvervoer over het spoor op achterstand ten opzichte van het wegvervoer. Wegvervoerders worden evengoed gehinderd door de controles aan de Europese binnengrenzen, erkent directeur Dirk Flege van de Allianz, maar het spoorvervoer misschien nog meer.

Volgens Flege dreigen verladers wegens de vertragingen op het spoor hun lading weer op de weg te zetten. Hij schat dat de kosten van spoorvervoer door de controles met een kwart kunnen oplopen. Een probleem is volgens de Allianz pro Schiene dat de douane veel te weinig mensen inzet om treinen te controleren op meereizende illegale immigranten.

Per uur kunnen, zegt Flege, slechts twee treinen worden gecontroleerd. Als zich tussen Duitsland en Italië zes goederentreinen per uur aan de grenzen komen melden, ontstaan opstoppingen op het spoor. Zijn organisatie wil dat meer douanepersoneel wordt ingezet in bijvoorbeeld het Beierse Rosenheim, nabij de grens met Oostenrijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement