Ze wijzen erop dat het goederenvervoer ernstig verstoord is geraakt door het besluit van Frankrijk om de grens tussen Dover en Calais voor alle personen, ook vrachtautochauffeurs, voor 48 uur te sluiten. Door de vooruitzichten op een brexit zonder handelsakkoord is er aan weerszijden van het Kanaal topdrukte wat betreft vrachtverkeer. Europese bedrijven proberen nog snel zoveel mogelijk goederen uit het Verenigd Koninkrijk te importeren en andersom.

De EU-landen werken aan de afstemming van maatregelen voor het reizen en transport van en naar het VK. Nederland heeft al voor ferrypassagiers een inreisverbod ingesteld tot 1 januari. Vrachtauto’s kunnen nog steeds per ferry van en naar het VK reizen vanuit een Nederlandse haven, maar meereizende chauffeurs kunnen niet terug. Evofenedex en ESC dringen erop aan dat de Britse overheid en de EU maatregelen om de transportverbindingen open te houden zo veel mogelijk op elkaar afstemmen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement