Roadpol voerde in februari door heel Europa controles uit. Bij de controle van 240.924 vrachtwagens kwamen 796 gevallen van tacho-manipulatie aan het licht. Bovendien bleek het tachograafbeheer en de instellingen bij 4.255 trucks niet op orde. In totaal namen zestien landen deel aan de operatie.

Het aantal aangetroffen manipulaties is daarmee ruim verdubbeld ten opzichte van een actie in oktober vorig jaar, toen de verkeerspolitie bij 206.304 controles 321 gevallen van manipulatie van de tachograaf constateerde.

Concurrentiedruk

De secretaris van de operationele werkgroep van Roadpol, Henk Jansen: ‘Rommelen met de instellingen van de tachograaf of zelfs het manipuleren daarvan neemt elk jaar grotere vormen aan. De reden voor dit soort fraude is wellicht de aanzienlijke concurrentiedruk. De financiële voordelen voor vervoerders zijn misschien groot, maar de risico’s voor de verkeersveiligheid zijn groter.’

Uit de Roadpolcontroles kwam verder een flink aantal andere overtredingen naar voren. Bijna 4.000 trucks hadden technische gebreken, 2.072 vrachtwagens waren overbeladen en bij 1.315 trucks was de lading niet goed gezekerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding