Chauffeurs in het beroepsgoederen- en personenvervoer moeten altijd de tachograafregistratie kunnen tonen voor de dag van inspectie en de 28 dagen daaraan voorafgaand. Zo kan worden vastgesteld of de chauffeur voldoende dagelijkse en een wekelijkse rusttijd heeft gehad.

Italië

In 2013 liepen in Italië twee chauffeurs tegen de lamp die hun administratie niet op orde hadden. Omdat zij voor meerdere dagen geen registratie konden tonen, kregen ze van de Italiaanse inspectie ook meerdere boetes opgelegd.

De twee chauffeurs gingen tegen de straffen in beroep, waarna de Italiaanse rechters zich tot het EU-Hof richtten om zekerheid te krijgen over de juiste uitleg van het Europese recht op dit punt: ging het hier om een enkele overtreding of juist om meerdere?

Verplichting

Het EU-Hof meent het eerste. Volgens de rechtbank volgt uit de regels een enkele verplichting om rij- en rusttijdgegevens te tonen over een periode van 29 dagen en kan er dus ook maar één straf worden opgelegd.

Het Hof voegt daar aan toe dat de overtreding wel ernstiger wordt naarmate er meer dagen zijn waarvoor geen registratiebladen aanwezig zijn. Volgens de Europese rechtbank is het aan de lidstaten zelf om hogere sancties vast te leggen omdat ze anders een onvoldoende afschrikkende werking hebben. Bovendien moeten deze sancties voldoende kunnen worden aangepast aan de ernst van de overtredingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement