Dat heeft Diederik Samsom gezegd tijdens een online bijeenkomst. Er zou daardoor voor het wegvervoer een separate CO2-prijs komen. Volgens Samsom, de kabinetschef van Europees commissaris Frans Timmermans, zou de markt voor uitstootrechten in het transport op een later moment alsnog gekoppeld kunnen worden aan het bredere Europese systeem voor uitstootrechten ETS.

De Europese Commissie zoekt naar manieren om de CO2-uitstoot in het vervoer te kunnen beprijzen. Eerder al zei energiecommissaris Kadri Simson dat uitbreiding van het ETS-systeem een kosteneffectief instrument is om dat te doen. Onlangs bevestigde Comissievoorzitter Ursula von der Leyen dat Brussel inderdaad van plan is om ook het wegtransport en de gebouwde omgeving een systeem van emissiehandel in te voeren. Het wetsvoorstel van de Europese Commissie wordt in juni verwacht.

47 euro per ton

De Europese CO2-prijs is de afgelopen maanden sterk gestegen en bereikte vorige week een recordhoogte van 47 euro per ton na een aanscherping van de Europese reductiedoelstellingen. Analisten verwachten dat de CO2-prijs in de komende jaren verder zal stijgen doordat de Brusselse klimaatdoelen leiden tot schaarste.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding