De verkeerspolitie voert de controles al uit op de snelweg A4, melden Duitse media. De Duitse regering zou met de proef meer vat willen krijgen op overtredingen in het Duits-Poolse grensverkeer rond Görlitz.

In mei kondigde de Inspectie ILT in Nederland al een proef aan met het uitlezen van slimme tachografen vanaf de kant van de weg met zogenoemde Dedicated Short Range Communication (DSRC)-apparatuur.

Gerichte controles

Ook de Saksische politie maakt gebruik van deze DSRC-technologie, die het mogelijk maakt om op afstand overtredingen te detecteren als het rijden zonder geldige chauffeurskaart. Voordeel hiervan is dat de politie gerichter voertuigen kan selecteren voor een nadere controle.

Sinds juni 2019 zijn nieuwe tachograafplichtige voertuigen voorzien van een slimme tachograaf, die de rij- en rusttijden van de chauffeur registreert. Bestaande vrachtwagens en bussen moeten hierover vanaf december 2024 beschikken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement