De beide bedrijven hebben de overname donderdag bekend gemaakt. Uber neemt Transplace over van private-equityfonds TPG Capital. Het taxibedrijf betaalt daarvoor met een Uber-aandelenpakket ter grootte van maximaal 750 miljoen dollar. Het resterende deel wordt betaald in contanten.

Transplace is een digitale logistieke dienstverlener zonder eigen assets met naar eigen zeggen een van de grootste netwerken in de wereld in de wereld. Het bedrijf bedient 62.000 klanten en heeft ruim 11 miljard dollar aan vracht in beheer.

Zwarte cijfers

Uber verwacht veel van de deal. De verliesgevende vrachtdivisie zou dankzij de overname eind 2022 in de zwarte cijfers terecht moeten komen, stelt het concern. Met de acquisitie voegt Uber Freight een groot aantal klanten toe aan zijn platform. Ook betekent de overname een uitbreiding naar Mexico en krijgt Ubers vrachtdivisie de beschikking over de activiteiten van Transplace in het intermodale vervoer en douanediensten.

‘De combinatie van Uber Freights grote netwerk van vervoerders met de technologie en supplychainoplossingen van Transplace resulteert in een grootschalig logistiek platform voor zowel verladers als carriers’, melden de beide partijen in een gezamenlijk persbericht.

Kwartaalcijfers

Uber Freight boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 301 miljoen dollar. Dat is 51% meer dan een jaar eerder. Toch schreef het bedrijfsonderdeel nog altijd rode cijfers. Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit op -29 miljoen dollar, tegen -61miljoen dollar in de eerste drie maanden van 2020.

Uber Freight begon in de Verenigde Staten en zette in 2019 ook voet aan wal in Europa. Uber besloot in september om een punt te zetten achter het Europese avontuur en deed de Europese vrachtactiviteiten over aan het Duitse Sennder. Volgens persbureau Bloomberg werd de Europese tak van Uber Freight door de deal gewaardeerd op 900 miljoen euro. Sindsdien is het vrachtplatform alleen nog actief in de Verenigde Staten en Canada.

LTL

Uber Freight is sinds de start actief in het Full Truck Load (FTL) transport. Eerder deze maand maakte het vrachtplatform bekend uit te breiden naar deelladingen (LTL). Het bedrijf komt daarmee naar eigen zeggen tegemoet aan de vraag van klanten. De explosieve groei van e-commerce in de afgelopen anderhalf jaar stuwt de markt voor deelladingen flink op, zegt Uber.

TPG Capital was sinds 2017 eigenaar van Transplace. De belegger investeerder tot voor kort fors in logistiek. In 2019 deed het fonds al afstand van een ander vrachtplatform, Transporeon. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse mededingingsautoriteit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement