De advocaat van M. verzette zich tegen de verplichte opname van zijn cliënt. Hij is van mening dat M. ook in de gevangenis door een psychiater en psycholoog kan worden onderzocht. Daar ging de rechtbank niet in mee. De rechtbank wil ‘een zo grondig mogelijke analyse’ van de persoonlijkheid van M.

De vrachtwagenchauffeur reed op 7 juli motoragent Arno de Korte (47) aan op de Waalhavenweg in Rotterdam. Het slachtoffer gaf de verdachte een stopteken nadat die door rood zou zijn gereden. Daarna zou de chauffeur de agent met een snelheid van 45 kilometer per uur hebben aangereden en hem volgens de officier van justitie honderden meters hebben meegesleurd. De vrachtwagenchauffeur is daarna doorgereden. Alles is vastgelegd op bewakingsbeelden, die het OM wil laten zien tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in juni 2022.

Rancune

Het Openbaar Ministerie zegt dat M. het slachtoffer met opzet heeft aangereden en verdenkt hem voorlopig van doodslag. Of M. ook voorbedachte raad verweten kan worden, is nog niet duidelijk; al heeft het OM daar wel aanwijzingen voor. De officier van justitie vertelde over de rancune bij de chauffeur. Volgens een getuige heeft hij gezegd ‘dat hij bij een volgende controle een agent dood zou rijden’.

De advocaat van M. bestrijdt dat sprake zou zijn van opzet. Hij sprak van een noodlottig ongeval. Hij mag daarvoor vijf getuigen oproepen die binnenkort door de onderzoeksrechter worden gehoord.

De verdachte is betrokken geweest bij twee eerdere ongevallen, in 2015 en 2020. Bij het eerste incident was ook een motoragent het slachtoffer, die raakte door de aanrijding zijn arm kwijt. Vorig jaar was de vrachtwagenchauffeur betrokken bij een ongeluk waarbij een 79-jarige vrouw overleed. Uit onderzoek bleek destijds dat de verdachte geen schuld had aan de dood van de vrouw. De zaak werd geseponeerd.

Objectiviteit

De verdachte wantrouwt door deze voorgeschiedenis overheidsinstanties, zoals de politie. Hij zou ook geen vertrouwen hebben in het politieonderzoek, aldus het OM. Voor de objectiviteit is het onderzoek in handen van de politie Zeeland-West-Brabant.

De volgende inleidende zittingen zijn op 6 januari en 5 april.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding