Dat blijkt uit een inventarisatie door consumentencollectief UnitedConsumers.

Door de oorlog in Oekraïne zijn de toch al hoge olieprijzen opnieuw hard gestegen. Een vat Brentolie, de maatstaf voor aardolie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, is in een week tijd 15% duurder geworden.

Handelaren houden rekening met een verstoring van de olietoevoer uit Rusland, een van de grootste olie-exporteurs ter wereld. Tegelijkertijd besloot oliekartel OPEC besloot woensdag om de productie van olie slechts met een kleine stap te verhogen. Dat besluit kreeg ook steun van Rusland.

Lng

Door de crisis in Oekraïne is ook voor de hoge lng-prijs geen verlichting in zicht. De Europese gasprijzen zijn donderdag opnieuw naar een recordstand gestegen. De prijs voor gas dat volgende maand geleverd wordt op de Amsterdamse gasbeurs tikte de 199,99 euro per megawattuur aan. Dat is 20% hoger dan een dag eerder.

Ook de tarieven voor benzine en lpg schieten deze week verder omhoog. UnitedConsumers meldt adviesprijzen van respectievelijk 2,275 euro en 1,201 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement