De branchevoorman wijst erop dat boeren vorig jaar al eens distributiecentra probeerden plat te leggen. ‘Het kan niet weer gebeuren dat de voedselvoorziening zo in gevaar wordt gebracht’, zegt hij. “Alle mensen in Nederland zouden dan worden gedupeerd en voor de supermarkten zou er dan enorme schade zijn.’

Jansen vindt het vreemd dat een ‘radicale groep’ boeren de supers nu ‘in één adem noemt’ met bijvoorbeeld Schiphol of de Rotterdamse haven. ‘Dit is een discussie tussen de boeren en het kabinet. Wij zijn daar helemaal geen partij in.’ Op de vraag wat de supers vinden van de manier waarop de boeren de afgelopen dagen actievoeren, wil Jansen geen antwoord geven.

De CBL-directeur zegt ook ervan uit te gaan dat de politie daadkrachtig zal optreden als er straks inderdaad actievoerders zijn die distributiecentra proberen te blokkeren. Op communicatiekanalen van de boeren gaat rond dat dit mogelijk maandag gaat gebeuren. Vorig jaar is volgens Jansen al met de politie afgesproken dat blokkades in zo’n situatie meteen door de autoriteiten worden opgeruimd.

Boze boeren blokkeerden woensdagavond al een distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen. Dat meldt Omroep Gelderland. Het zou gaan om ongeveer honderd trekkers die de ingang van het terrein blokkeerden.

Havenbedrijf

Het Havenbedrijf Rotterdam laat na de dreigementen van de boeren weten de ontwikkelingen in de gaten te houden. Maar een woordvoerder verwijst verder door naar de politie, die verantwoordelijk is voor de handhaving van de orde.

Een goed ingevoerde bron in de haven weet te vertellen dat men in het havengebied absoluut niet op boerenacties zit te wachten. Daarbij zou meespelen dat de haven afgelopen jaren met corona en de stremming van het Suezkanaal al de nodige tegenslagen heeft gehad. Voor vreedzame demonstraties heeft men er wel begrip, maar als toegangswegen van de haven geblokkeerd zouden worden en er sprake zou zijn van gewelddadige acties dan is dat begrip volgens de ingewijde snel weg.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement