Duitse inspectie: cabinekamperen blijkt hardnekkig probleem

45-uurs rust

Veel chauffeurs blijven hun wekelijkse rust doorbrengen in de cabine van hun vrachtwagen. De Duitse inspectie constateert dat 13% van de chauffeurs de regels voor de 45-uurs rust niet blijkt na te leven.

Foto: NT

Tijdens drie acties in september controleerde het Bundesambt für Güterverkehr (BAG) in totaal 298 chauffeurs op naleving van de regels rond de 45-uurs rust. Bij 38 van hen was er sprake van overtreding.

Sinds de ingang van het Mobiliteitspakket in augustus 2020 is het in de hele EU niet meer toegestaan om de wekelijkse 45-uurs rust door te brengen in de cabine. Sindsdien moeten chauffeurs minstens één nacht doorbrengen in een hotel of een andere permanente accommodatie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Duitse inspectie: cabinekamperen blijkt hardnekkig probleem | NT

Duitse inspectie: cabinekamperen blijkt hardnekkig probleem

45-uurs rust

Veel chauffeurs blijven hun wekelijkse rust doorbrengen in de cabine van hun vrachtwagen. De Duitse inspectie constateert dat 13% van de chauffeurs de regels voor de 45-uurs rust niet blijkt na te leven.

Foto: NT

Tijdens drie acties in september controleerde het Bundesambt für Güterverkehr (BAG) in totaal 298 chauffeurs op naleving van de regels rond de 45-uurs rust. Bij 38 van hen was er sprake van overtreding.

Sinds de ingang van het Mobiliteitspakket in augustus 2020 is het in de hele EU niet meer toegestaan om de wekelijkse 45-uurs rust door te brengen in de cabine. Sindsdien moeten chauffeurs minstens één nacht doorbrengen in een hotel of een andere permanente accommodatie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement