De rechtszaak is aangespannen door de brancheverenigingen, Anita, FAI en Fedit. Zij nemen het de Europese Commissie kwalijk dat zij niets doet om het vrije verkeer van goederen in Tirol te waarborgen. De Italianen stellen dat de Tiroolse blokafhandeling, waarbij vrachtverkeer gedoseerd wordt toegelaten op de Inntal-snelweg, in strijd is met Europese regels.

Transportbedrijven in Italië klagen dat ze door de maatregel aanzienlijke extra kosten moeten maken, waardoor het concurrentievermogen van de Italiaanse economie verzwakt onder druk komt te staan.

De deelstaat Tirol probeert sinds 2017 met de dosering van het vrachtverkeer de verkeersdrukte in te perken. De maatregel leidt tot grote ergernis bij vervoerders op de route. Vorige maand veroorzaakte de gedoseerde toelating van trucks megafiles aan de grens. Ook voor deze week staan weer beperkingen gepland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement