Het beursgenoteerde transportbedrijf uit Hongarije boekte over 2022 een omzet van bijna 676 miljoen euro, dat is 14,1% meer dan een jaar eerder.

De nettowinst kwam uit op 16,2 miljoen euro. Dat is een daling van 10,5%, die de directie in een toelichting toeschrijft aan ongunstige omstandigheden op de valutamarkt. Bijna de helft van de jaarwinst kwam voor rekening van het vierde kwartaal (7,8 miljoen euro). Dat is een winstsprong van 32% ten opzichte van een jaar eerder. Ook de winstmarge steeg in het vierde kwartaal, met 0,7 procentpunt naar 4,6%.

De goede resultaten in het vierde kwartaal zijn een meevaller voor het bedrijf, dat in november nog waarschuwde voor tegenvallende jaarcijfers. De directie stelt daarom voor om voor het eerst dividend uit te keren aan de aandeelhouders. Het concern trekt daar in totaal 4,4 miljoen euro voor uit.

Goede weg

De directie ziet in de goede resultaten bevestiging dat Waberer’s op de goede weg is met zijn nieuwe strategie. Sinds 2020 zet de Hongaarse transportreus in op vaste trade lanes en contractlogistiek, en wil het zich verder terugtrekken uit het spotvervoer. Waberer’s schreef daarop in 2021 voor het eerst sinds 2017 weer zwarte cijfers.

Waberer’s-ceo Zsolt Barna noemt 2022 ondanks de florissante resultaten ‘een uitdagend jaar’. Door de Oekraïene-oorlog zijn volgens Barna honderden chauffeurs van het bedrijf teruggegaan naar Oekraïne. Bovendien heeft de hoogste inflatie in decennia de bedrijfskosten en lonen behoorlijk onder druk gezet.

Barna: ‘Ik ben verheugd dat we erin zijn geslaagd om een ​​evenwichtige groepsstructuur te bouwen waarin alle drie de bedrijfssegmenten met een vergelijkbaar gewicht bijdragen aan het groepsresultaat’. De ceo wijst daarbij op de ebit van respectievelijk 9,9 miljoen euro (transport), 11,1 miljoen euro (contractlogistiek) en 12,3 miljoen euro (verzekeringen).

Wagenpark

Waberer’s beschikt nu over een wagenpark van 2.775 trucks (-1%) en telt 3.464 chauffeurs. De Hongaren worden naar eigen zeggen niet geraakt door het chauffeurstekort. Sinds het bedrijf in het tweede kwartaal een nieuwe salarisstructuur heeft ingevoerd zijn er genoeg truckers om de gehele vloot te benutten, aldus de directie.

Voor het lopende jaar verwacht de Waberer’s een lichte omzetstijging bij een resultaat dat vergelijkbaar is met dat van 2022. De vraag naar transport zal weliswaar afnemen, maar Waberer’s verwacht daardoor niet of nauwelijks geraakt te worden. ‘Deze trend raakt vooral bedrijven die op prijs concurreren en gaat grotendeels langs ons heen vanwege onze focus op grote contracten.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement