Dat schrijft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. Volgend jaar is het voor het laatst mogelijk om de subsidie aan te vragen.

Nu betalen ondernemers geen aanschafbelasting (BPM) voor bestelauto’s. In 2025 komt er een belasting gebaseerd op CO2-uitstoot, waardoor de fossiele bestelauto’s duurder worden. ‘Vanaf 1 januari 2025 vervalt de BPM-vrijstelling voor ondernemers van fossiele bestelauto’s. Hierdoor komen de aanschafkosten van een fossiele bestelauto erg dichtbij of zelfs boven die van een elektrische bestelauto te liggen’, is te lezen in de brief.

Subsidiepercentage omlaag

Het totale subsidiepercentage dat ondernemers kunnen aanvragen voor een uitstootvrije bedrijfsauto, gaat bovendien omlaag, nog een reden voor het ministerie om SEBA stop te zetten. ‘In Europese regels voor staatssteun is vastgelegd dat de subsidie voor grote ondernemingen maximaal 30% van de meerprijs mag zijn voor grote ondernemers. Dat is inclusief de Mia/Vamil-regeling voor duurzame investeringen. Daardoor is de SEBA-subsidie niet meer interessant voor grote ondernemers’, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Daarom stelt het ministerie in 2024 voor de laatste keer de subsidies voor bestelauto’s beschikbaar. Hierin wordt het lager toegestane subsidiepercentage al verwerkt.

Dit jaar stelde de regering 33 miljoen euro beschikbaar voor de subsidie voor elektrische en waterstofbestelbussen. Vorige week was daar nog meer dan een miljoen euro van over, inmiddels is de budgetstand gedaald tot zo’n 80.000 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement