Vanaf 2024 gelden nieuwe regels voor het wettelijk minimumloon. De vaste minimum maand-, week- en daglonen verdwijnen om plaats te maken voor een minimumbeloning gebaseerd op een 36-urige werkweek. Doordat in het beroepsgoederenvervoer een 40-urige werkweek geldt en het minimumloon daarnaar moet worden omgerekend, is de impact op het loongebouw aanzienlijk, stelt TLN.

De verhoging van het minimumloon staat los van de nieuwe cao, die ook op 1 januari in moet gaan. Daarnaast wil een Kamermeerderheid per 1 januari 2024 een extra verhoging van het wettelijk minimumloon doorvoeren van 1,7%, bovenop de reguliere jaarlijkse verhoging van vermoedelijk 3,6%.

Voor het beroepsgoederenvervoer betekent dit een verhoging in de salarisschalen A’ tot en met een gedeelte van C. De impact is het grootst in de laagste schalen, waaronder onder meer een aantal magazijn-, staf- en een beperkt aantal chauffeursfuncties als bijrijders en rangeerchauffeurs vallen. ‘Verder onderzoek en nadere berekeningen moeten op korte termijn meer definitief de gevolgen voor het loongebouw schetsen’, laat TLN weten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement