Oplossing Brennerimpasse niet in zicht, organisaties eisen actie

Brandbrief

Er zit nog altijd geen schot in gesprekken om de opstoppingen op de Brennerroute op te lossen. Een groep brancheorganisaties, waaronder TLN, luidt in Brussel opnieuw de noodklok.

Brenner transito blockabfertigunbg
Foto: Shutterstock

De brancheverenigingen dringen er bij Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op aan om nieuwe onderhandelingen tussen Duitsland, Italië en Oostenrijk te initiëren om de onhoudbare situatie door de blokafhandeling en de chronische files op de Brennerroute te beëindigen. Als dat niet lukt, rest volgens de briefopstellers alleen nog een gang naar de rechter.

Afgelopen zomer stelde Von der Leyen nog dat er een ultieme poging gedaan moest worden om een einde te maken aan de impasse. ‘Sindsdien is er echter niets gebeurd’, stelt de internationale transportkoepel IRU. ‘Het goederentransport wordt nog altijd geconfronteerd met deze bottleneck.’

100 kilometer file

De Tiroolse Blockabfertigung blijft bij wegvervoerders leiden tot frustratie en hoge kosten. Door de maatregelen worden vrachtwagens slechts mondjesmaat toegelaten tot het traject. Volgens de Tirolers is dat nodig om de bereikbaarheid op peil te houden en de milieudruk te verminderen. Zo ontstond volgens de IRU op 3 oktober een file van 100 kilometer aan de Italiaanse kant van de grens..

De presidenten van Tirol (Oostenrijk), Beieren (Duitsland) en de Italiaanse provincie Zuid-Tirol kwamen in april met een intentieverklaring voor een tijdslotensysteem dat de ‘Blockabfertigung’ moet vervangen. Dat plan kon echter niet op de goedkeuring rekenen van de landsregeringen en Italie dreigt nu zelfs om Oostenrijk voor de rechter te slepen vanwege de kwestie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Oplossing Brennerimpasse niet in zicht, organisaties eisen actie | NT

Oplossing Brennerimpasse niet in zicht, organisaties eisen actie

Brandbrief

Er zit nog altijd geen schot in gesprekken om de opstoppingen op de Brennerroute op te lossen. Een groep brancheorganisaties, waaronder TLN, luidt in Brussel opnieuw de noodklok.

Brenner transito blockabfertigunbg
Foto: Shutterstock

De brancheverenigingen dringen er bij Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op aan om nieuwe onderhandelingen tussen Duitsland, Italië en Oostenrijk te initiëren om de onhoudbare situatie door de blokafhandeling en de chronische files op de Brennerroute te beëindigen. Als dat niet lukt, rest volgens de briefopstellers alleen nog een gang naar de rechter.

Afgelopen zomer stelde Von der Leyen nog dat er een ultieme poging gedaan moest worden om een einde te maken aan de impasse. ‘Sindsdien is er echter niets gebeurd’, stelt de internationale transportkoepel IRU. ‘Het goederentransport wordt nog altijd geconfronteerd met deze bottleneck.’

100 kilometer file

De Tiroolse Blockabfertigung blijft bij wegvervoerders leiden tot frustratie en hoge kosten. Door de maatregelen worden vrachtwagens slechts mondjesmaat toegelaten tot het traject. Volgens de Tirolers is dat nodig om de bereikbaarheid op peil te houden en de milieudruk te verminderen. Zo ontstond volgens de IRU op 3 oktober een file van 100 kilometer aan de Italiaanse kant van de grens..

De presidenten van Tirol (Oostenrijk), Beieren (Duitsland) en de Italiaanse provincie Zuid-Tirol kwamen in april met een intentieverklaring voor een tijdslotensysteem dat de ‘Blockabfertigung’ moet vervangen. Dat plan kon echter niet op de goedkeuring rekenen van de landsregeringen en Italie dreigt nu zelfs om Oostenrijk voor de rechter te slepen vanwege de kwestie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement