Het Oekraïense ministerie van Infrastructuur meldt dat bij de grensovergang Yahodyn – Dorohusk inmiddels een file staat van maar liefst 30 kilometer, bij Rava-Ruska – Hrebenne is de rij zo’n 16 kilometer lang.

Poolse truckers blokkeren de grens tussen Oekraïne en Polen sinds bijna twee weken. Ze spreken van oneerlijke concurrentie van Oekraïense transporteurs, die sinds de Russische invasie makkelijker de Europese Unie in mogen.

Uitbreiding

De blokkade breidt mogelijk verder uit naar vier blokkades. Vanaf dinsdag kan ook de grensovergang bij Medyka geblokkeerd worden. Dat blijkt uit een document van de gemeente Medyka dat de Internationale transportvereniging van Oekraïne (ITAU) op Facebook heeft gepubliceerd. In het document geeft de burgemeester van Medyka goedkeuring voor het protest.

Volgens het Oekraïens ministerie van Infrastructuur ontstaan er schrijnende situaties in de files doordat chauffeurs al weken staan te wachten en nergens heen kunnen. Het ministerie deelt daarom voedselpakketten uit aan chauffeurs bij de grens.

Slowakije

In Slowakije dreigen truckers eveneens de grens met Oekraïne te blokkeren. Donderdag was er een korte blokkade bij de grens tussen de twee buurlanden als waarschuwing. De directeur van de Slowaakse branchevereniging UNAS Stanislav Skala liet aan persbureau Reuters weten dat het tijd is voor actie van de Europese Commissie.

Als de Commissie binnen een week niets van zich laat horen, wil hij ook een protest in het leven roepen. Een datum daarvoor kon hij nog niet geven.

Door de Poolse blokkade lopen de wachttijden bij de Hongaarse grens ook op. Volgens de Hongaarse douane staan daar files tot wel tien kilometer door vrachtwagens die omrijden.