Amsterdam: havenbelang ondergeschikt aan woningbouw

Havenbedrijf

Het Amsterdams stadsbestuur wil de ambitieuze woningbouwplannen in het westelijke havengebied en Amsterdam-Noord in lijn brengen met de botsende belangen van het havenbedrijf. Daarbij ‘moet onze ambitie op huisvestingsgebied leidend zijn’.

Met die boodschap kwam havenwethouder Udo Kock (D66) tijdens de recente algemene aandeelhoudersvergadering van het Amsterdams havenbedrijf, dat voor 100% in handen is van de hoofdstad. Volgens Kock heeft het stadsbestuur gekeken wat de bijna nieuwbouwplannen voor zo’n 40.000 tot 70.000 huizen betekenen voor de haven en daarbij geconstateerd ‘dat het schuurt’.

Doelstellingen in de weg

Kock: ‘Wat doen we met die constatering? Hoe gaan wij daar mee om? Zelf heeft het havenbedrijf heel diplomatiek in het jaarverslag al geconcludeerd dat woningbouw mogelijk de strategische doelstellingen van het havenbedrijf in de weg kan staan. De stad groeit verder. Wij moeten dan ook goed nadenken wat voor haven straks het beste bij Amsterdam zal passen.’

Kock heeft het daarbij over een intern proces van ‘soul searching’ door het gemeentebestuur en sprak de hoop uit dat de ambitieuze nieuwbouwplannen ‘kunnen samenvallen’ met de strategische doelen van het havenbedrijf. Daarbij maakte de wethouder wel duidelijk ‘dat de haven zich moet aanpassen aan de doelstellingen van Amsterdam op woningbouwgebied. Dat is van een groter belang voor de stad dan 3% meer overslag in de haven. Daar zijn we het toch wel over eens’.

Grote gevolgen

Een voorstel van de raad van commissarissen van het havenbedrijf om ‘creatief mee te denken’ de komende tijd met het gemeentebestuur wees de wethouder van de hand. ‘Ik wil het proces niet groter maken dan het is. Laat ons nu eerst zelf broeden en dan het gesprek met het havenbedrijf aangaan. Wij hebben de afgelopen drie jaar grote beslissingen genomen die grote gevolgen hebben voor de haven. Geef ons even de ruimte om hier goed over na te denken.’ Volgens Kock gaat het daarbij om een periode van een half jaar om te komen tot een gedegen visie.

Het bedrijfsleven en het havenbedrijf hebben zich eerder al bezorgd uitgelaten over de negatieve effecten van de nieuwbouwplannen op het vestigingsklimaat van bedrijven in de haven. Daarnaast bezitten veel havenbedrijven langdurige erfpachtovereenkomsten en vestigingsgaranties tot 2040. Talrijke partijen voorzien dan ook langdurige juridische procedures. Bovendien dreigt de ruimteclaim van het gemeentebestuur de haven op termijn ook op slot te gooien. ‘Wij kunnen niet zoals Rotterdam even een stuk grond opspuiten’, zei voorzitter Koos van der Steenhoven van de Raad van Commissarissen van Haven Amsterdam.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Amsterdam: havenbelang ondergeschikt aan woningbouw | NT

Amsterdam: havenbelang ondergeschikt aan woningbouw

Havenbedrijf

Het Amsterdams stadsbestuur wil de ambitieuze woningbouwplannen in het westelijke havengebied en Amsterdam-Noord in lijn brengen met de botsende belangen van het havenbedrijf. Daarbij ‘moet onze ambitie op huisvestingsgebied leidend zijn’.

Met die boodschap kwam havenwethouder Udo Kock (D66) tijdens de recente algemene aandeelhoudersvergadering van het Amsterdams havenbedrijf, dat voor 100% in handen is van de hoofdstad. Volgens Kock heeft het stadsbestuur gekeken wat de bijna nieuwbouwplannen voor zo’n 40.000 tot 70.000 huizen betekenen voor de haven en daarbij geconstateerd ‘dat het schuurt’.

Doelstellingen in de weg

Kock: ‘Wat doen we met die constatering? Hoe gaan wij daar mee om? Zelf heeft het havenbedrijf heel diplomatiek in het jaarverslag al geconcludeerd dat woningbouw mogelijk de strategische doelstellingen van het havenbedrijf in de weg kan staan. De stad groeit verder. Wij moeten dan ook goed nadenken wat voor haven straks het beste bij Amsterdam zal passen.’

Kock heeft het daarbij over een intern proces van ‘soul searching’ door het gemeentebestuur en sprak de hoop uit dat de ambitieuze nieuwbouwplannen ‘kunnen samenvallen’ met de strategische doelen van het havenbedrijf. Daarbij maakte de wethouder wel duidelijk ‘dat de haven zich moet aanpassen aan de doelstellingen van Amsterdam op woningbouwgebied. Dat is van een groter belang voor de stad dan 3% meer overslag in de haven. Daar zijn we het toch wel over eens’.

Grote gevolgen

Een voorstel van de raad van commissarissen van het havenbedrijf om ‘creatief mee te denken’ de komende tijd met het gemeentebestuur wees de wethouder van de hand. ‘Ik wil het proces niet groter maken dan het is. Laat ons nu eerst zelf broeden en dan het gesprek met het havenbedrijf aangaan. Wij hebben de afgelopen drie jaar grote beslissingen genomen die grote gevolgen hebben voor de haven. Geef ons even de ruimte om hier goed over na te denken.’ Volgens Kock gaat het daarbij om een periode van een half jaar om te komen tot een gedegen visie.

Het bedrijfsleven en het havenbedrijf hebben zich eerder al bezorgd uitgelaten over de negatieve effecten van de nieuwbouwplannen op het vestigingsklimaat van bedrijven in de haven. Daarnaast bezitten veel havenbedrijven langdurige erfpachtovereenkomsten en vestigingsgaranties tot 2040. Talrijke partijen voorzien dan ook langdurige juridische procedures. Bovendien dreigt de ruimteclaim van het gemeentebestuur de haven op termijn ook op slot te gooien. ‘Wij kunnen niet zoals Rotterdam even een stuk grond opspuiten’, zei voorzitter Koos van der Steenhoven van de Raad van Commissarissen van Haven Amsterdam.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement